2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A legek versenye, az év durranása a RabócsiRingenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-05-16 18:56:28
Villanyfényes Rallycross Közép-Európa bajnoki futam! A Rallycross Közép Európa Bajnoki futam a CEZ (CENTRAL EUROPEAN ZONE), Európa második legnagyobb versenysorozata, magyar, cseh, osztrák és lengyel helyszíneken.

Az elsõ fordulóra nemrégiben Csehországban került sor, ahol a hazaiak „nagy királya” Marek Zeman diadalmaskodott, 550 lóerõs Ford Fiestájával, legjobb magyarként Harsányi Zolinak csak az ötödik helyezést sikerült megcsípnie.


Magyarországon idén csak a RabócsiRing ad otthont ennek a megmérettetésnek, mégpedig igen különleges körülmények között. A pünkösd vasárnapi futamot ugyanis extrém feltételek mellett éjszaka,villanyfényben  rendezik meg, és mivel egész  Európában a pilótáknak  nem áll módjukban ilyen futamon részt venniük, ezért óriási az érdeklõdés a versenyre.  Amit hûen tükröz, hogy több mint 75 pilóta jelezte részvételét a villanyfényes futamra, melyek közül több mint  30 külföldi, profi pilóta. A magyarok mellett, osztrák, cseh, és lengyel top pilóták, is részt vesznek a nagy eseményen, ezért joggal nevezhetnék akár Közép –Európai bajnokok tornájának is.

A sokszor több mint félezer lóerõs gépcsodákat tömörítõ király kategóriában 14 pilóta jelezte részvételét, ami rekordnak számit, ugyanis a RabócsiRing történetében még soha nem neveztek ennyien ebben a csoportban.

 

Itt lesz többek között  az elõzõ futam gyõztese a cseh bajnok Marek Zeman Ford Fiesta aki eddig még sohasem láthattunk a RabócsiRingen, honfitársa Otokar Vyborny’ .(Mitsubishi EVO. VI.), a lengyelek nagy reménysége Marcin Wicik (Ford Fiesta) valamint Dyjak Piotr.(Mitsubishi EVO. VIII.) .Nem hiányozhat a közönség kedvenc osztrák bajnok, Peter Ramler és citromsárga, lángoló Seat Leonja, és az ugyancsak nyugati szomszédunkból érkezõ Ford Focus WRC-vel versenyzõ Alois Höller és Jürgen Weiss.

 

A hazai kedvencek közül a tavalyi címvédõ és zóna bajnok Harsányi Zoltán (Mitsubishi EVO. VI.)  és a nyolcszoros magyar bajnok Kotán Péter (Ford Focus WRC)   is  biztosan  megpróbálják kihasználnia a hazai pálya elõnyeit. Ne feledkezzünk el azonban, a csoport egyetlen megyei pilótájáról,  Móricz Józsefrõl (Toyota Corolla WRC) sem, aki a húsvéti nyitányon ugyan nem állt rajthoz, de  a villanyfényes futamra már jelezte részvételét és biztosan parázs csatákat vív majd a nemzetközi mezõnyben.

 

A divízió I. A.  azaz a szuper 1600-as kategóriában,nevezett az Európa –sztár,  Jaroslav Kalny aki a múlt heti  Franciaországi EB futamon a leggyorsabb köridõt produkálta peugeot 206-os versenyautójával. Valamint itt lesz Jan Skala is, aki vadonatúj peugeot 207-esével áll majd rajthoz, és akiknek skalpjára  honfitársaink közül Újházi Béla és Májerszki Gábor pályázik a leginkább.

Div. IV-ben  szintén egy olyan pilótát köszönthetünk Roman Castroal személyében, aki a franciaországi Eb futamon dobogóra állhatott,  és akivel  Ifj. Bánkuti Gábor Junior, egy új versenyautóval kíván harcba szállni. Az, hogy mi is pontosan ez az új technika csak a pünkösdi éjszakai futamon derül majd ki, de annyit elõzetesen elárulhatunk, hogy egy brutális Peugeot..

 

A többi kategória és az amatõr versenysorozat futamai is nagy csatákkal kecsegtetnek.

Biztosan feledhetetlen élmény nyújt majd a nézõknek a versenygépek méteres lángcsóvái és a  pilótáktól is extra felkészülést igényel az éjszakai megméretetés, már csak azért is, mivel mint tudjuk a Rallycross versenyautókon nincs világítás.

A selejtezõk 14 órától, a döntõk pedig 22 órától kezdõdnek, és tûzijáték is színesíti majd a programot, az éjféli befejezést követõen pedig egy hajnalig tartó Dj. Party veszi kezdetét, teljessé téve ezt a pünkösdi éjszakát.

 



A nevezettek listája:

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!