2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Két embert mentettek ki a BalatonbólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-17 09:12:31
A néhol orkánerejû szél hatalmas hullámokat korbácsolt és a víz elárasztotta a partközeli területeket. Nyaralóházakra, utakra fák dõltek, vezetékek szakadtak le és oszlopok törtek ketté.

A déli parton megbénult a vasúti közlekedés, és a vízimentõknek is akadt dolguk.

Nyaralóházakra, utakra dõltek fák, villamos vezetékek szakadtak le, oszlopok törtek ketté. A déli parton megbénult a vasúti közlekedés. Egy, a viharos tavon hánykolódó vitorlásból életveszélyben lévõ embereket mentettek ki a vízimentõk.

Egy kaposvári család balatonõszödi nyaralója elõtt több fa is kidõlt. Az egyik éppen a kerítésre, közben magával rántotta a villamosvezetéket is. A szomszéd még rosszabbul járt, nála a háztetõ is tönkrement. A viharos szél a kormányüdülõ tetejét is megbontotta. A Balatonnál szombaton este kezdõdött az ítéletidõ. A helyenként orkánerejû szélben méteres hullámok csaptak ki a partra. A fenyvesi strandot is elöntötte a víz, a parthoz közeli utcákon haltetemek hevernek.

„A strand jelen pillanatban nem létezik. Illetve egy kicsit nagyobb lett a strandunk, mert a Balaton vize kijött egészen az útig” – mondta Babaics Attila.

Kettétört villanyoszlopok, gyökerestõl kifordult fák. A balatonszárszói utcában mintha tornádó pusztított volna. A Balaton sok nyaraló udvarába is betört. A hullámzástól vitorlások rongálódtak meg a kikötõkben, illetve volt, akit a vízen ért utol az ítéletidõ. Három felnõtt és egy 12 éves fiú órákig hánykolódott egy vitorlás fedélzetén, hajójukat végül a vízimentõk vontatták partra.

„Õk totális életveszélyben voltak. Még hogyha azt nézzük, hogy Zamárdinál van egy homokpad. Ha odáig kisodródnak, ott a tõkesúly letûz, az a hajó biztos, hogy felborul. Több méteres hullámok tomboltak tegnap este a Balatonon. Esélyük sem lett volna arra, hogy a hajóba kapaszkodva bárki is a segítségükre tudjon menni” – mondta Tar Mihály, a Vizimentõk Magyarországi Szakszolgálatának szóvivõje.

Káosz a vasúton is. Sok helyen késnek, a déli parton viszont megálltak a vonatok, mert a szél fákat döntött a sínekre, és közben leszakadtak a felsõ-vezetékek is.

„A dél-balatoni vonalunkat nem tudjuk használni egészen Siófok és Balatonszentgyörgy között , holnap estig tehát hétfõ éjfélig vonatpótló buszok közlekednek az itt eredetileg közlekedõ nemzetközi vonatok kerülõ útirányon közlekednek és a Balaton éjszaki partján mennek azok a vonatok, amik a délin mentek volna” – mondta Sigulniszki Tibor a MÁV szóvivõje.

A Balaton-parton szinte megállás nélkül dolgoznak a tûzoltók a viharkárok elhárításán. A munka még napokig eltarthat. A kár nagyságát egyelõre becsülni sem lehet, az önkormányzatok várhatóan a jövõ héten készítenek összesítést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!