2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A héten megérkezik a télForrás: media.partyanimals.hu
Utolsó módosítás: 2008-11-19 07:21:32
Az évszakváltás hete kezdõdik, hétvégére itt a tél. Ma a néhány órás napsütést felhõátvonulások zavarják, rövid futó zápor, a hegyekben hózápor sem kizárt. Kedd hajnalban országszerte fagyra készülhetünk. Napközben kevés lesz a felhõ, viszonylag kellemes, ugyanakkor hûvös idõnk lesz. A hét közepétõl gyakran lesz borult az ég, vegyes halmazállapotú csapadék várható fõként a hegyekben havazással. Hétvégén az ország egyes részein összefüggõ hótakaró kialakulása sem kizárt.

Az európai helyzet

A Brit-szigetek térségében, a Skandináv-félsziget nyugati részén és Északkelet-Európában ciklonok teszik változékonnyá, csapadékossá az idõjárást, sokfelé okozva kiadós esõzéseket, a kontinens északi területein pedig havas esõt, havazást. A Földközi-tenger középsõ medencéjében egy sekély mediterrán ciklon okoz heves záporokat, zivatarokat. A kontinens délnyugati és középsõ területein anticiklon alakítja az idõjárást, ezeken a területeken túlnyomóan napos, száraz idõjárás alakult ki.

 

Az Alpokban helyenként a fél métert is meghaladja a friss hóréteg.
Lappföldön újabb havazás várható, Kelet-Európában napos lesz az idõ - Európa hétvégi idõjárása
Hétfõtõl már az északi féltekén vannak a legalacsonyabb hõmérsékletek.

Jön a tél

Átrendezõdés kezdõdik idõjárásunkban, a következõ napokban több hullámban sarkvidéki levegõ érkezik fölénk. A derült hajnalokon egyre erõsebb fagyokra van kilátás. Szerdától a gyakori frontátvonulások északi hegyeinkben havazást okoznak, sõt idõnként akár síkvidékre is átterjedhet a havazás. Az Északi-középhegység magasabb vidékein a hét közepétõl összefüggõ hóréteg kialakulására készülhetünk. Ne halogassák tovább a kerti csapok és növények téliesítését, az autósok pedig a téli gumi felszerelését.

Részletes idõjárás

Ma délután a néhány órás napsütést vonuló gomolyfelhõk zavarják. Néhol rövid, jelentéktelen futó zápor, a hegyekben hózápor kialakulhat. Sokfelé megerõsödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hõmérséklet  6, 11 fok között alakul. Naplemente után rohamosan hûl a levegõ, éjszaka mindenütt fagyra készülhetünk.

Hidegfronti hatásra kell számítani. A frontra érzékenyeknél fejfájás, a reumatikus panaszok erõsödése jelentkezhet. A napos idõszakokban kifejezetten jó közérzet alakulhat ki. Szabadtéri programot komolyabb csapadék nem zavar. Az öltözködésre tegyünk nagy hangsúlyt, a szeles idõben a valósnál is hidegebbet érzünk. A vastagabb õszi kabátra van napközben szükségünk, de estétõl már elkel a téli öltözet sapkával, sállal, kesztyûvel. A közlekedõk általában kedvezõ feltételekre készülhetnek, csak a délelõtti órákban találkozhatnak helyenként esõtõl nedves útszakaszokkal. A hõmérséklet csak néhány órán át haladja meg a 7 fokot, érdemes téli gumira váltani.

Kedd hajnalban helyenként -5 fokra hûl a levegõ, de a sok napsütésben viszonylag kellemes idõnk lesz 5, 8 fokos nappali hõmérséklettel.

Szerdán reggel szórványosan várható esõ, havas esõ, északon és a hegyekben havazás. Késõbb átmenetileg felszakadozik a felhõzet, és egy-két órára kisüt a nap. Erõs lesz az északnyugati szél. 4, 9 fok között tetõzik a hõmérséklet.

Csütörtökön erõsen felhõs lesz az ég. Reggel fõként északon és a hegyekben számíthatunk havas esõre, havazásra. Késõbb inkább az esõ lesz a domináns. Megerõsödik a délnyugati szél. A délutáni órákra 3, 8 fokig melegszik a levegõ.

Pénteken északon változóan, máshol jobbára erõsen felhõs lesz az ég. Eleinte esõre, késõbb helyenként havas esõre, északon elszórtan hózáporra készülhetünk. Élénk lesz a délkeleti, keleti szél. A hõmérséklet 3, 7 fokig emelkedik.

Hétvégén hideg téli idõnk lesz. Felhõs és naposabb idõszakok váltakoznak, szórványosan fordul elõ heves hózápor. Mindehhez idõnként erõs szél is párosul.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!