2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

Az elmúlt napokban csapadékosra fordult idõjárás miatt kismértékben újra nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) mûködési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

Melegebb és esõsebb volt a szokásosnál a téli idõszak, különösen a február, amikor az átlaghõmérséklet 5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb esõ is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzésébõl.

Csütörtökön nyugat felõl újabb csapadékzóna érkezik, az északkeleti tájak kivételével sokfelé fog esni, a Dunántúlon ismét havazhat - írja az Idõkép friss elõrejelzésében.

Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelébenHajdú-Bihar – Újabb jelentõs csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Hajnalban fagy lesz2016-02-24 21:00:42

Csütörtök estig nagyrészt gomolyfelhõs, napos idõ lesz, helyenként - elsõsorban a Tisza vonala mentén - záporral, jégdara záporral.

Folytatódik a lassú áradás a Hortobágy-Berettyó fõcsatornán.

Négy védelmi szakaszon rendelt el belvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetek csapadékos idõjárása miatt a csatornákban és a befogadókban megemelkedtek a vízszintek, így megszûnt a belvizek gravitációs levezetési lehetõsége.

Február elsõ hétvégéjén változékony idõjárásra, napsütésre, de esõre, néhol akár hóra is számítani lehet. Emellett többfelé megerõsödik, néhol viharossá is fokozódik a szél, de napközben így is többfelé 10 Celsius-fok feletti maximumok is lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzésébõl.

Kedden itt a tavasz2016-02-01 19:59:08

Kedden már nem lesz esõ, a szél helyenként megélénkül, napközben 10–17 fok között alakul a hõmérséklet.

Ködben áll a fél ország2016-01-30 16:01:38

A hétvégén alapvetõen borongós, vasárnap többfelé esõvel tarkított, összességében azonban az ország nagyobb részén enyhe idõ várható.

A következõ napokban is lehet még párás, ködös az idõ, de emellett napsütésre és csapadékra is számítani kell. Melegszik a levegõ január utolsó hétvégéjén, a hõmérséklet több helyen a 10 Celsius-fokot is meghaladhatja - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzésébõl.

A következõ napokban ismét lehûl a levegõ, akár mínusz 10 Celsius-fok is lehet. Ezzel együtt többfelé várható csapadék: ónos esõ, havas esõ, helyenként havazás formájában is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzésbõl.

Országszerte ónos esõre és tartós, sûrû ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Budapesten hajnalban gyakorlatilag jég borította a járdákat, a fõútvonalak viszont jól járhatóak.

A hóesést kis pihenõvel esõ váltja a következõ napokban.

Több ezren maradtak áram nélkül az országban, miután több helyen a hó és a jég súlya alatt kettétört fák, letört faágak leszakították a vezetékeket. A Dél-Dunántúlon még 1998 fogyasztónál nincs áram - közölte az E.On. A legtöbb probléma Baranya megyében volt nap közben. Tolna megyében sem volt áram, ott mostanra helyreállt a szolgáltatás. Egy ideig tükörjég borította az M7-es autópálya egy 200 méteres szakaszát a Balaton déli partja mentén, Zamárdi után. Több kisebb baleset is történt az utakon. A dél-dunántúli vasútvonalakon több ponton is kidõlt fák, leszakadt ágak akadályozták a közlekedést. Az akadályokat folyamatosan távolították el a MÁV szakemberei, de még nem mindenhol járnak pontosan a vonatok. A meteorológiai szolgálat a köd miatt adott ki figyelmeztetést.

Havazással indul az új év2015-12-30 12:53:49

Míg szilveszter napjára ragyogó napsütést jeleznek, addig újév napján már eshet a hó.

Az év utolsó napjaiban többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idõ várható, jövõ héten viszont lehûlésre számíthatunk.

Folytatódik a borús, párás idõ, több helyen tartósan megmarad a sûrû köd, helyenként szitálás is lehet, de a karácsonyi hétvégén sem várható nagy havazás.

 

Különös karácsonyi idõjárásra készülnek a világ több pontján. Fehér hótakaró helyett szokatlan tavaszi melegben várhatják a karácsonyt és az újévet az Egyesült Államokban és Európában is. Magyarországot hó helyett köd lepi.

Már biztos, hogy nem lesz fehér karácsony, borúsnak, párásnak, ködösnek ígérkezik az egész hét. Hétfõre még jeleznek valamennyi napsütést, és marad az évszakhoz képest enyhe idõ, tíz fok körüli hõmérsékletekkel. Heti elõrejelzés.

A ködfoltok csak lassan ritkulnak. Sokfelé számítani lehet hosszabb-rövidebb napos idõszakokra, de észak, északnyugat felõl egyre többfelé megnövekszik a felhõzet. A ködös részeken szitálás, a délutáni, esti órákban pedig fõleg északon néhol kisebb esõ elõfordulhat.

A héten sok helyen tartósan is megmaradhat a sûrû köd. A napsütéses helyeken akár 15 fok is lehet, a borult, ködös területeken viszont csak 5 fok körül alakul a hõmérséklet.

Országszerte borult lesz az ég, ismétlõdõ, többfelé kiadós esõ valószínû, de délelõtt az északkeleti megyékben még kevés helyen eshet. A várható csapadék mennyisége a Dunántúl északi és középsõ részein meghaladhatja a 20-30 mm-t.

Többnyire erõsen felhõs vagy borult lesz az ég, csak helyenként vékonyodhat el átmenetileg a felhõzet. Délelõtt az ország északi részén szinte mindenütt megszûnik a csapadék, majd késõ délutántól dél felõl egyre többfelé várható esõ, zápor.

Erõsen felhõs vagy borult lesz az ég, csütörtökön már csak rövid idõre süthet ki a nap. Nyugaton inkább a borult idõszakok lesznek túlsúlyban, keleten, északkeleten van nagyobb esély napos periódusokra.

« 1. oldal »  ... 20 Következő »