2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Sok a bölcsis, kevés a férõhelyForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-26 10:12:23
Még ezen a héten lehet bölcsõdébe íratni azokat a gyerekeket, akikre szüleik nem tudnak napközben vigyázni. Tavaly átlagosan másfélszer annyian jelentkeztek, ...

mint amennyi férõhely van, ráadásul akik május elseje után szültek, 3 év helyett már csak 2 évig kapják a GYES-t. Tehát 2 év múlva még több helyre lesz szükség - mondják a bölcsõdékben, pontosan 15 000 új férõhelyre.

Új bölcsõde épül Budapesten a XIII. kerületben. Azt ígérik, szeptemberben már 75 bölcsis kergetheti egymást az udvaron, ami most még építési terület.

Az épületre a kerületi önkormányzat mintegy 700 millió nagyságrendes összeget fordít, és saját forrásból valósítja meg.

De lesznek még családi napközik is - ígéri a polgármester, 2015-ig.

A kormány is ezt ígérte, amikor bejelentették, hogy 3 év helyett 2 évig jár csak a gyermekvállalási segély, ami miatt elõreláthatóan 18 000 új helyre lenne szükség a bölcsõdékben. Azokban a bölcsõdékben, ahová most is másfélszer annyian jelentkeznek, mint amennyi hely van, pláne hogy a családi napközit sokan nem engedhetik meg maguknak.

„Nyilván azért különbségek vannak, hiszen egy bölcsõdébe jellemzõen havi 6-7000 forintot fizet be valaki, hogyha nem ingyenes, vagy nem kedvezményes, ezzel szemben 30-tól 60 ezer forintig van átlagosan a családi napköziben a szülõi hozzájárulás” – mondta Katonáné Pehr Erika, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fõosztályvezetõje.

Több ezer új férõhely lesz - mondják a minisztériumban, mert egyre többen pályáznak családi napközire, egyesülnek bölcsõdék óvodákkal, és januártól 20 százalékkal megemelték a bölcsõdei csoportlétszámot. Ez 5000-el több gyereknek biztosít helyet. A bölcsõdékben azt mondják, ezek a gyerekek eddig is ott voltak, csak nem papíron: 130 százalékos volt a kihasználtság.

„Ez a kormány számítása szerint 5000 fõvel növelné a bölcsõdei ellátásban résztvevõk számát, de ez egy névleges dolog, mert ezek a gyerekek már a bölcsõdékben bent vannak, tehát ezzel nem történt tényleges férõhely emelés, emelkedés” – mondta el Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsõdék Egyesületének elnöke.

A bölcsõdei jelentkezés határideje május 31, tehát utána derül ki, hogy idén hány gyereket kénytelenek elutasítani a bölcsõdevezetõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!