2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Kezdõdik a balatoni diákmunka szezonForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-28 17:35:41
Bár még nincs szünidõ, már most egyre több diák keres nyári munkát a Balatonnál. A tavalyi évvel ellentétben idén jó eséllyel találnak is. 2009-ben a válság miatt kevesebb tanuló tudott elhelyezkedni, ...
most azonban ismét van igény a munkájukra, különösen, hogy az õ foglalkoztatásuk olcsóbb a cégeknek.

Van olyan siófoki négy csillagos hotel, ahol diákfelszolgálók rendezik a büféasztalokat. Erre a helyre csak tapasztalt fiatalokat vesznek fel, õket is csak gondos válogatás után. A diákok szerint az a néhány nap, amit ott töltenek évek múlva is hasznos lehet.

„Könnyebb lesz az elhelyezkedés, én úgy gondolom akár Budapesten, akár ha az önéletrajzomban látják, hogy egy ilyen helyen is dolgoztam már” – mondta Tari Ibolya.

Az iskolaszövetkezetekhez már most napi 20-30 diák megy nyári munkát keresni. Többségük nem válogatós.

„Szeretnék számítógéppel foglalkozni, de ha nincsen, akkor végül is bármi szóba jöhet” – mondta Schönberger Csilla.

„Most érettségizek, ezért ebben az egy hónapban pihenek meg tanulok, és a következõ két hónapban pedig dolgoznék” – mondta Gelencsér Norbert.

Tavaly nem mindenkinek sikerült végigdolgozni a nyarat. 2009-ben a válság miatt 30 százalékkal kevesebb diák talált munkát, mint korábban. Az iskolaszövetkezetnél azt mondják: idén jobb a helyzet.

„Nem volt kevesebb a cég, csak kevesebb volt a megrendelés. Idénre ez annyiban változik, hogy úgy néz ki, a megrendelések száma is kezd felemelkedni. Úgyhogy mi nagyon bizakodóak vagyunk, sokat várunk a nyártól” – mondta Mányoki József, a Melódiák kirendeltség-vezetõje.

A Balatonnál fõleg éttermek és boltok keresnek diákokat a nyárra. Egy hónap alatt 60-70 ezer forintot lehet hazavinni, de a képzettséget igénylõ munkahelyeken ennek a többszörösét is megkereshetik a diákok.

Szakemberek azt tanácsolják a munkát vállaló diákoknak, hogy kössenek munkaszerzõdést, vagy ha csak rövidebb ideig dolgoznak, ragaszkodjanak hozzá, hogy minden nap megkapják aznapi bérüket. Gyakran elõfordul ugyanis, hogy a munkáltatók a szezon végén nem, vagy nem annyit fizetnek nekik, mint amennyiben megállapodtak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!