2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hidat bontott, házakat öntött el a vízForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-16 13:53:45
Összesen 50 milliméter esõ esett szerda reggel a Tolna megyei Tamási térségében, ahol vízátfolyás miatt nehezen járható a 65-ös fõút Tamásinál, ...
valamint a 61-es Nagykónyinál. Somogyban házakba és pincékbe ömlött a víz. Baranyában, Komlón villám csapott egy házba.

A Somogy megye középsõ részén - Tab térségében - kialakult özönvízszerû esõzés miatt több települést is elöntött a környezõ dombokról lefolyó sárfolyam szerdán hajnalban. Vadépusztán, Andocson és Nágocson helyenként kerítéseket, hidakat mosott el az ár. Utóbbi településen a katasztrófavédelem munkatársai 800 darab homokzsákkal igyekeznek megvédeni egy körülbelül 35-40 ember elhelyezését biztosító otthon lakóit attól, hogy épületükbe betörjön a sár és a víz.

A térség több útszakaszán szintén sár- és vízátfolyások alakultak ki, ami miatt az arra közlekedõknek fokozottabb figyelemmel és a szokásosnál lassabban tanácsos vezetni. Somogybabod környékén a mezõgazdasági területekrõl a víz lemosta a földet az útra, ezért a rendõrség forgalomkorlátozást rendelt el a környéken.

Közben a hétfõ esti vihar után csaknem 1000 alkalommal kérték a tûzoltók segítségét. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az orkánszerû szél 74 településen okozott károkat: szerdán reggel még 16 településen nem volt áram, 5 helyen pedig csak részlegesen mûködött a szolgáltatás. A rendõrök ezért ezeken a területeken gyakrabban járõröznek. A legfrissebb adatok szerint a vihar több mint 3800 magán és több mint 140 önkormányzati, illetve 26 egyházi ingatlanban tett kárt. Csaknem 230 embernek kellett elhagynia otthonát.

Hajdú-Bihar megyében az eddigi felmérések szerint 1580 lakóépületben, 60-nál is több önkormányzati lakásban és 40 önkormányzati intézménynél keletkeztek károk ugyancsak a hétfõ esti vihar után.

Újra elöntötte a víz Igar-Vámot

Igar-Vámot elöntötte szerdán reggel a víz. 24 ház került veszélybe, kettõ összedõlt. A családokat kiköltöztették. Igar-Vámszõlõhegyen az utak járhatatlanok a lezúduló sártól. Munkagépekkel dolgoznak, de amíg nincs az önkormányzatnak pénze a vízelvezetõket kitisztíttatni, addig csak az úton és a házak között tud elfolyni a sár.


Fennakadások a vonatközlekedésben

Leszakadt a felsõvezeték az egyik vágány felett a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon Monor és Pilis között szerdán, 9 óra után nem sokkal. Személyi sérülés nem történt. A MÁV szakemberei azonnal hozzákezdtek a leszakadt felsõvezeték helyreállításához. A másik vágányon a vonatok váltakozó irányban tudnak csak közlekedni. Az erre közlekedõ szerelvények utasai 30-35 perc késésre számíthatnak. A szakemberek a helyreállítás befejezését a déli órákra ígérik.

Autóbuszok járnak a vonatok helyett a Siófok-Kaposvár vonalon Karád és Kisbárapáti között, mert a szerdai felhõszakadás miatt lezárták a pályát. A lezárás elõreláthatóan szerda éjfélig tart. Az átszállás 5-10 perc késést okoz a vonatközlekedésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!