2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Figyelemfelhívás a hitelfelvevõknek Forrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-06-25 17:05:39
Az elmúlt években jelentõsen megnõtt a lakosság eladósodottsága, sokan több hitelt vettek fel, mint amennyit törleszteni tudnak. Annak érdekében, hogy a hitelfelvevõk körültekintõen dönthessenek, a Magyar Nemzeti Bank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen tájékoztatót készített a túlzott eladósodás kockázatairól. A tájékozató füzetet 2010. június 11-tõl minden hitelt nyújtó pénzügyi intézmény - így bank, szövetkezeti hitelintézet, pénzügyi vállalkozás - és hitelközvetítõ köteles átadni a hitelfelvevõknek. A tájékoztató a mai naptól elérhetõ a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján.

Az MNB közleménye szerint a tájékoztató arra figyelmeztet: hitelfelvételkor reálisan, de inkább óvatosan ítéljük meg hiteltörlesztési képességünket. Csak akkora hitelt vegyünk föl, amelynek terheit egy váratlan, családi költségvetésünket negatívan érintõ esemény után is biztonsággal fizetni tudjuk.

Hitelfelvételkor minden feltételt alaposan át kell tekinteni, kitérve a kamaton túli egyéb költségekre, külön figyelmet fordítva a devizahiteleknél az árfolyamváltozás terheire. Fontos pontosan tudni azt is, hogy változó kamatozásnál mi alapján számítják a kamatot, s az milyen gyakorisággal változhat.

Az MNB és a PSZÁF azt is javasolja, hogy a hitelfelvevõk számítsák ki, jövedelmük mekkora részét tudják - váratlan események után is - törlesztésre fordítani. Ha az adós nehéz helyzetbe kerül, érdemes mihamarabb egyeztetni a hitelt nyújtó pénzintézettel a szerzõdés átütemezésének lehetõségérõl.

Hiteligénylés elõtt rendkívül fontos tájékozódni a hitelek, finanszírozási lehetõségek típusairól, kondícióiról. Ebben segítséget nyújt a www.pszaf.hu/fogyasztoknak honlap. Az MNB honlapjáról elérhetõ Pénziránytû oldalon pedig a jegybank közérthetõ formában hívja fel a figyelmet azokra az összefüggésekre és szempontokra, amelyeket a leggyakoribb pénzügyi döntéseink során mérlegelni érdemes.

Az MNB és a PSZÁF közös tájékozatója az MNB és a PSZÁF oldaláról letölthetõ. A tájékoztatót a 361/2009. (XII. 30.) kormányrendelet alapján kötelesek a pénzintézetek és a hitelközvetítõk átadni a hitel iránt érdeklõdõknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!