2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ma választanak köztársasági elnököt Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-29 14:16:27
Kedden kora délután a jelöltek bemutatkozásával megkezdõdött a köztársasági elnökválasztás folyamata.
Schmitt Pál a Fidesz-KDNP és Balogh András az MSZP jelöltjének bemutatkozása után a 386 képviselõ titkos szavazáson választ. Ahhoz, hogy az elsõ forduló sikeres legyen, az egyik jelöltet a képviselõk kétharmadának, vagyis legalább 258 képviselõnek kell támogatnia.

A köztársasági elnök megválasztásához a képviselõk kétharmadának a szavazata szükséges, ez 258 képviselõt jelent. Erre a legnagyobb esélye Schmitt Pálnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének van, mert a politikust támogató pártok 263 hellyel rendelkeznek a parlamentben. Amennyiben mégsem kapja meg a szükséges kétharmadot egyik jelölt sem, még kedden újabb fordulót tartanak. Ha itt sincs eredmény, akkor szerdán szavaznak újra a képviselõk, de ekkor már elég az egyszerû többség is a köztársasági elnök megválasztásához.

A Házbizottság korábbi döntésének alapján kedden kizárólag államfõ-választás lesz a parlamentben. A képviselõk két jelölt között választhatnak: a Fidesz-KDNP Schmitt Pál házelnököt, az MSZP pedig Balogh András thaiföldi nagykövetet jelöli Sólyom László utódjának. A tervek szerint az elsõ forduló kedden 13 órakor kezdõdik majd. Sikeres választás esetén az új államfõ 14:30-kor teheti le az esküt.

Amennyiben nem lesz sikeres az elsõ szavazási forduló, úgy a képviselõk június 29-én 16 óráig jelölhetnek újra, a második szavazás 18 órakor lesz, eredményes választás esetén pedig 19:30 órakor teheti le az esküt az új köztársasági elnök. Amennyiben szükség lesz rá, úgy a harmadik fordulót június 30-án 10 órakor tartják, az esküt pedig 11:30-kor teheti le a megválasztott államfõ.

A jelenlegi államfõ Sólyom László mandátuma augusztus 5-én jár le, az új köztársasági elnök azután foglalhatja el hivatalát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!