2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megválasztották az ÁSZ új elnökétForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-29 14:41:53
Domokos Lászlót választotta az Országgyûlés az Állami Számvevõszék elnökévé hétfõn, Warvasovszky Tihamért pedig alelnöknek, július 5-i hatállyal.
Hétfõ este 6 óra elõtt nem sokkal ismertették a parlamentben a titkos szavazás eredményét. Domokos László és Warvasovszky Tihamér letette esküjét az Országgyûlés elõtt.

Domokos Lászlóra 266-an szavaztak igennel, 88-an nemmel, az érvénytelen szavazatok száma 15 volt. Warvasovszky Tihamér 258 igen szavazatot kapott, 95-en voksoltak nemmel, az érvénytelen szavazatok száma 16 volt esetében.

Az elõzõ ÁSZ-elnök, Kovács Árpád megbízatása tavaly decemberben járt le. Alelnökei viszont már kilenc éve, 2001 óta nem voltak a számvevõszéknek. A törvény szerint az ÁSZ elnökét és alelnökeit 12 évre választja meg az Országgyûlés. A kormánypártok álláspontja szerint most egy alelnököt választottak, az új elnöknek kell eldöntenie, hogy szükség van-e második alelnökre is.

Az ellenzéki frakciók korábban ellenezték a jelölés módját, és jelezték, hogy nem támogatják a kormánypárt jelöltjeit az ÁSZ élére.

A Lehet Más a Politika jelenlévõ tagjai érvénytelen szavazatokat adtak le, így tiltakoztak a két új ÁSZ-vezetõ jelölésének módja, illetve az ellen, hogy õk a párt szerint nem függetlenek. A szavazólapokra piros színnel írták rá az LMP-sek egy módosító elõterjesztésük számát, amelyben azt indítványozták, hogy aktív politikusok ne ülhessenek át egy bizonyos átmeneti idõ letelte nélkül az Állami Számvevõszék valamelyik vezetõi székébe. Az elõterjesztés egyelõre tárgysorozatba vételre vár. Az LMP-frakció tagjai a hétfõi titkos szavazás kezdetekor megmutatták újságíróknak az érvénytelen szavazólapokat, ezután adták le azokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!