2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Harmadik típusú szúnyoginvázióForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-30 11:30:23
Egyre többen fordulnak bõrgyógyászhoz Pécsett szúnyogcsípéssel, mivel az nagyon feldagad, kisebesedik és fáj.
A bõrgyógyászok szerint sok szúnyog túléli az irtást, ami után agresszívebbé válik, és többször támad. Biológusok szerint lehetséges, hogy a szúnyogok ellenállóvá válnak a vegyszerekkel szemben.

A rovarcsípések idén szokatlanul nagyok és könnyen kisebesednek.

„Elkezdett vérezni, és nedvezni, és sárga, gennyszerû váladék jött belõle ki” – mondta Németh Zsuzsa.

Vannak, akiknek még antibiotikumot is kell szedniük azért, hogy a csípések ne fertõzõdjenek el. A bõrgyógyász szerint nemcsak azért van több beteg, mert sok a szúnyog.

„Sokkal agresszívebbek a mostani rovarok. Tehát amelyik túléli a növényvédõszert, illetve az irtószert, az agresszívebb, és hevesebb, és gyakrabban támad” – mondta Kollár Katalin bõrgyógyász.

Biológusok azt mondják, a vérszívók szaporodásának kedvezõ idõjárás miatt 10 naponta új és új szúnyog-generáció születik, és minden egyes generáció ellenállóbb az irtószerrel szemben, mint a korábbi.

„Azok a szúnyogok, amelyek az ilyen fertõzést, vagy kezelést túlélik, azok nagy valószínûséggel ellenállóvá válhatnak, mert ebben a tulajdonképpeni kezelésben megtartották az életképességüket, továbbadják az utódaik számára is” – mondta el Dr. Ábrahám Levente, a Kaposvári Egyetem Természetvédelmi Tanszékének címzetes egyetemi docense.

Pécsett júniusban már kétszer volt szúnyogirtás, de még mindig annyi a rovar, hogy újabb permetezést terveznek - ezúttal már két repülõgéppel és a korábbinál csaknem másfélszer nagyobb területen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!