2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Túl gömbölyû a vébélabdaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-30 12:02:18
Túlságosan gömbölyû és sima felületû a jabulani ahhoz, hogy kiszámíthatóan repüljön a rúgás vagy a fejelés után.
Ezt közölték kedden francia kutatók, akik megvizsgálták a focivébé hivatalos labdáját, a jabulanit, amelyrõl több játékos is azt állította, hogy becsapta õket.

A vébérõl már kiesett angol válogatott kapusa, Robert Green is állítólag a jabulani miatt kapott hatalmas potyagólt az amerikaiak elleni meccsen. Mindenesetre nem a labdát, hanem Green-t menesztették, hiszen többet nem védhetett. A spanyol kapus, Iker Casillas egyszerûen csak „rohadtnak” nevezte a labdát. Az ugyancsak kiesett olaszok hálóõre, Gianluigi Buffon visszafogottan „kiszámíthatatlannak” minõsítette a labda mozgását. Julio Cesar, a brazil kapus pedig azt mondta: jobb labdát tudna venni bármelyik szupermarketben.

A jabulanit vizsgáló marseille-i mozgástudományi intézet igazgatóhelyettese, Eric Berton szerint talán az lehet a probléma, hogy az öltések a labda belsejébe kerültek, így csaknem tökéletes gömbalakot kapott a jabulani. Berton szerint a tenisz-, a golf - vagy a baseball-labda felülete egyenetlen, ezáltal lesz stabil és ellenõrizhetõ a röppályája.

Berton szerint a jabulani formája miatt a labda nem, vagy alig pörög, és kiszámíthatatlanná válik a röppályája. A szélcsatornás vizsgálatok Japánban hasonló eredményt mutattak azzal a kiegészítéssel, hogy a jabulani mozgása lelassul a röppálya közepén. Egy ausztrál kutató, Derek Leinweber komputer-elemzésekkel viszont azt mutatta ki, hogy a jabulani sokkal gyorsabban és szeszélyesebben repül, mint elõdei, így a kapusok nem tudhatják, merre fog tartani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!