2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Több árvíz és vihar várhatóForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-01 11:51:47
Karácsony után kezdõdhet majd a tél, és lehet, hogy még október végén is nyaralunk majd - ennyit változik Magyarország idõjárása 30 év alatt.
A klímaváltozásokról a Magyar Tudományos Akadámián 60 tudós készített egy közös tanulmányt, amit a napokban mutattak be. Eszerint melegebb lesz és sokkal több lesz a szélsõség, több pusztító viharra és árvízre lehet számolni 2040-re.

Eddig kánikula volt júniusban és hótorlaszok decemberben. Már nem sokáig lesz így. A Magyar Tudományos Akadémia most megjelent tanulmánya szerint a következõ 20-30 évben nagyot fog változni Magyarország klímája. Az éves átlaghõmérséklet most 12 fok, 30 év múlva már 13,5 fok lesz.

Tavaly augusztusban vizet osztottak a hõségben több helyen is. Erre nemsokára októberben is szükség lehet majd. A klímaváltozás miatt eltolódnak majd az évszakok; karácsony után kezdõdhet a tél, és csak július-augusztusban a nyár. A leginkább az Alföldön lakók érzik meg majd a változást.

„Az éghajlati szélsõségeknek a száma és intenzitása szaporodni fog és föl kel arra készülnünk, hogy erõsen csapadékos idõszakokat erõsen száraz idõszakok fognak követni akár ugyanazon a területen is” – mondta Dr. Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Általában kevesebb lesz a csapadék, de ahol lesz, ott nagy esõkre számíthatunk majd. Melegebb lesz a tél is, de ha havazni fog, akkor egyszerre jóval több esik majd, mint most.

Traktorok viszik az õszi árpát a beszárítóba Nagykanizsán. A klímaváltozás miatt ilyen növény lehet, hogy már nem is lesz 30 év múlva Magyarországon.

„Azok a növények, amelyek egyes területeken például Zalában jól termelhetõk voltak, azok a következõ évtizedekben nem biztos, hogy igen, és akkor más növények termesztésével kell megismerkednünk” – mondta Siti Ferenc, az Alkotmány Zrt. vezérigazgatója.

A szélsõséges idõ miatt több lehet majd a keringési betegség.

„A meleg emeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát illetve agyvérzéseket, embóliákat okozhat” – mondta Darányi Mariann orvos-meteorológus.

A melegben jobban terjednek majd a vírusok is. A szakemberek szerint ez viszont nem okoz majd több betegséget, mert 20-30 év alatt ehhez majd alkalmazkodik az emberi szervezet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!