2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Lakásfelújítás: megéri szétverni a lakást!Forrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-07-02 17:17:43
Az új kormány lakásfelújítási programjának alapelve, hogy nem a fogyasztást, hanem az energetikai korszerûsítést kell támogatni. Egyelõre nem tudni, hogy adó-visszatérítés, vagy más kedvezmény formájában támogatják-e majd a munkálatokat - írja a Népszabadság.

Az utóbbi években jelentõsen emelkedõ energiaköltségek miatt a lakáspiacon is érzékelhetõ már a szemléletváltás: a vásárlók a döntés elõtt alaposan megnézik a kiszemelt ingatlan éves fûtési és melegvíz-számláit.

Az eladó lakások legfeljebb öt-hat százaléka olyan, ahol csak át kell lépni a küszöböt - mondja Szmolka Miklós, az A1 ingatlanközvetítõ hálózat értékesítési igazgatója -20-25 százalékuk viszont teljes felújítást igényel.

A lakásfelújítások 70 százalékában ma már ablakcserét is kérnek, és majdnem ennyien korszerûsíttetik a fûtési rendszert cirkóra vagy újabban infrafûtésre - árulta el egy pesti generálkivitelezõ csapat vezetõje.

A költségvetés leghúzósabb része a fûtés-korszerûsítés, ami egy 70 négyzetméteres lakás esetében 700-800 ezer forint, ehhez viszont a régi társasházakban rendszerint társul még a kémény bélelése, ami méterenként 11-12 ezer forint. Az ablakcsere félmillió forintos tétel, a vízszerelés és a villany sem sokkal kevesebb. Az átlagos árfekvésû csempével, szaniterekkel és szerelvényekkel megrendelt felújításra így összességében legalább 2-3 millió forintot kell számolni.

A Magyar Ingatlanszövetség alelnöke, Petrovszky Gábor úgy véli, az energetikai felújítások jelentõségét még csak ezután ismerik fel igazán itthon. Mivel a magyarok ritkán, átlag 10-12 évente költöznek, nem tapasztalták még meg széles körben, hogy mit is jelent egy olcsón üzemeltethetõ lakás.

A hõszigetelés és a fûtés-korszerûsítés támogatása Petrovszky megfogalmazása szerint felér egy adócsökkentéssel, ráadásul az állam is nyer rajta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!