2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Letarolta a jég BánrévétForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-05 10:08:15
Soha nem látott vihar pusztított szombaton Bánrévén és környékén. A tojás nagyságú jégdarabok átszakították a háztetõket,  ....
szétzúzták az autókat, betörték az ablakokat, letépték a redõnyöket. A szél tövestül csavarta ki a fákat. A faluban szinte minden épület megsérült, a kár több milliárd forint is lehet. Négy településen összesen csaknem hatszáz házban esett kár.

Óriási koppanások az autó lemezén, mindent beborít a jég. Olyan a táj, mintha tél lenne. A jég tíz centiméter vastagon borítja be az utat, a síneket. Az autók csak araszolnak benne. A hõmérséklet egyik pillanatról a másikra több mint tizenöt fokot zuhant. A vihar mindent letarolt.

Pár perc alatt csapott le a vihar Bánrévén. A tojás nagyságú jégdarabokat lapátolni lehetett. A lomb, a termés leszakadt a fákról, mindent zöld massza borított be. A házak beáztak, csöpögött a víz a plafonról.

„Én védtem volna az autót egy ilyen ponyvával, de nem bírtam sokáig tartani, be kellett menekülnöm nekem is” – mondta Horváth László.

Az autó ripityára tört, hiába védte. Ráadásul õ is megsérült. Diónyi duzzanatok borítják a testét.

A palatetõt könnyedén szakította át a jég. Bánrévén szinte egyetlen épen maradt tetõt sem találni. Itt csak a deszka maradt meg, minél hamarabb le kell fóliázni, különben egy újabb esõ mindent eláztathat.

„Az 540 lakás gyakorlatilag mindegyike megsérült, 350-370 az annyira, hogy azon nem maradt tetõanyag semmi – mondta Hajdú Gábor, Bánréve polgármestere

A templom teteje is beszakadt. Emelõkosaras daruból próbálják befedni a tûzoltók. A redõnyt pedig mintha golyók lyuggatták volna ki.

„Rettenetes volt. A gyerekek sírtak, hogy kopog a redõny, ömlik a víz, az áramot a férjem lekapcsolta, lámpával néztük, hol jön a plafonról a víz” – mondta Talpasné Eke Erzsébet

A kert virág helyett a tetõ maradványaival van tele. Lomb nem maradt a fákon. A fákat tövestül csavarta ki a szél. Néhány közülük a házakra zuhant.

A vihar az állatokat sem kímélte. A vezetékeket leszaggatta a szél, a villanyoszlop darabokra tört. A csatorna még vasárnap is jégdarabokkal volt tele. A kár a becslések szerint akár több milliárd forint is lehet.

A településen súlyos probléma, hogy a legtöbb károsultnak nem volt biztosítása. Ráadásul további viharok várhatóak. És ha a tetõ nélkül maradt vályogházak átáznak, életveszélyessé válhatnak, sõt, akár össze is dõlhetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!