2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Mégsem metángáz okozta a robbanást?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-15 10:08:09
Elképzelhetõ, hogy mégsem metángáz-robbanás miatt semmisült meg kedden a fehérgyarmati víztorony.
Egy újabb verzió szerint az elõzõ hetek szélsõséges idõjárása is közrejátszhatott a robbanásban. A szakértõi vizsgálat még tart, akár egy hónap is eltelhet, mire meglesz az eredmény. Közben a rendõrség közveszély-okozás miatt nyomoz, mert kedden felmerült, hogy emberi mulasztás okozta a balesetet, amelyben szerencsére senki nem sérült meg.

Kedd reggel - szemtanúk elmondása szerint - morajlást követõen felrobbant a fehérgyarmati víztorony, ami négy szatmári településen (Fehérgyarmat, Mánd, Kömörõ, Penyige) 11 ezer ember vízellátását biztosította. Néhány óráig szünetelt a szolgáltatás, de a sérült torony kiiktatásával, földalatti tartályokból a szakemberek megoldották a vízellátást. Ebbõl annyit érez a lakosság, hogy kisebb a csövekben a nyomás, és most is vízkorlátozás van, tehát kertet locsolni, autót mosni tilos csapvízzel.

Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere a Független Hírügynökségnek szerdán elmondta: bár a vizsgálat még tart, felmerült, hogy mégsem mentángáz-robbanás okozta a víztorony balesetét. Az elsõdleges vélemények robbanásról szóltak ugyan, de ennek a polgármester szerint az is lehet az oka, hogy 30 éve történt egy hasonló eset Békés megyében, és ott a vizsgálat kiderítette: metángáz okozta a robbanást. Ezt a tornyot azonban késõbb építették, már biztonságosabb rendszerrel.

Az elmúlt idõszakban rendkívüli idõjárási viszonyok voltak a környéken, a legutóbbi viharban a torony közelében nyolc fát csavart ki tövestül a szél. Tilki Attila szerint a csészealj alakú víztartályban akár a vihar is elindíthatott egy lassú folyamatot, amely oda vezetett, hogy végül a létesítmény szétnyílt, mint a rózsa.

A Független Hírügynökség azon kérdésére, hogy számíthat-e vis maior támogatásra a város, ha ez utóbbi verzió áll meg a vizsgálat végén, a polgármester azt felelte: akkor igen. És nemcsak kárenyhítésre, illetve a mentesítés költségeire, hanem az újjáépítésre is. Hozzátette: több hasonló rendszerû víztorony mûködik az országban, mint amilyen a fehérgyarmati volt. Ha kiderül, hogy az idõjárás hatással lehet a mûködésére, akkor jobban oda kell figyelni azokra, az éghajlati viszonyokra is fel kell készülni.

Az új, korszerû víztornyot nem a mostani helyén, hanem lakott területtõl távolabb, önkormányzati területen szeretnék felépíteni. Egyelõre csak becsülni tudják a költségeket, 150 millió forintra teszik azok nagyságát. Hogy a kivitelezés mikorra várható, azt még nem tudni, a bontás viszont már csütörtökön megkezdõdik, délre várják a szakembereket Miskolcról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!