2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Földet venne az államForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-07-16 16:02:01
Aktív szereplõje lenne a magyar földpiacnak az állam. Bárkinek, aki eladná a földjét, elsõ körben a novemberben felálló Nemzeti Földalaphoz kéne fordulnia. Az így megszerzett területeket családi gazdaságoknak adná el vagy adná bérbe az állam.

A kormány új birtokpolitikájának lényege, hogy a föld azoké legyen, akik gazdálkodnak rajta - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor ismertette a kabinet elképzeléseit. A Világgazdaság által ismertetett törvényjavaslat szerint, ha valaki eladná a földjét, elsõként az állam nevében eljáró, idén novemberre felálló Nemzeti Földalapnak kellene felajánlania. Az állam legfeljebb a helyben kialakult legmagasabb árat fizethetné a területért. A földalaphoz kerülõ földeket nyilvános pályázaton eladhatnák, haszonbérbe vagy vagyonkezelésbe adhatnák, esetleg földcsere útján hasznosítanák.

A kormány a családi gazdaságok kialakulását és a fiatal agrárvállalkozók földhöz jutását segítené. Például szociális földprogram indítását tervezik, melynek keretében a fiatal, 2-3 gyermeket vállaló állami földeket bérelhetnének. A bérleti jog örökölhetõ lenne. Ha az idõs családfõ gyermekeinek szeretné átadni a gazdaságát, akkor nem kéne ezután sem illetéket, sem adót fizetnie.

A földpiacon az állam aktívan jelen lesz - ígéri a miniszter. Az állami területek bérbeadásából évente befolyó 5-10 milliárd forint ugyanis bõséges fedezetet biztosít a földvásárlásokhoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!