2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Csak a hipermarketeket bontanák az ártérrõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-21 10:48:45
Egyetlen családi házat sem fognak leromobolni, akármennyire is akadályozza a megduzzadt folyókat.
A miskolci hipermarketeket viszont a lehetõ legrövidebb idõn belül elbontatnák az ártérbõl. Ezt az államtitkár közölte. Illés Zoltán a kereskedelmi üzletláncokat nem sajnálja, a települések lakóiról ugyanakkor azt mondta: senki sem veszítheti el az otthonát. Magyarországon több tízezer családi ház árterületre épült.

Felsõzsolcán, bár most akár meg is tehetnék, soha nem adtak ki építési engedélyt ártérre. Sem az önkormányzat, sem elõdje, a községi tanács. A környéken több mint 280 ház dõlt össze a hetekkel ezelõtti árvízben.

„Zsolca nem volt ártéren soha, még az öreg szüleim gyerekkorára sem emlékeznek vissza, hogy itt árvíz lett volna” – mondta Serke János

Szabályosan építkeztek alig néhány méterre a sokszorosára duzzadt Bódva patak medrétõl. A minisztérium most felülvizsgálja, hogy a vízügyi igazgatóság évtizedekkel ezelõtt helyesen jelölte-e ki az árterületet - ahogy õk hívják, a nagy vízi mederterületet. Ezt ellenõrzik Felsõzsolcán, és mindenütt a folyók, a patakok mentén az országban. Bár elég közel a víz, el sem tudnák hinni, hogy rossz helyre építkeztek.

„Itt nem volt ilyen, soha az életben. Most találták ezt ki, hogy Zsolca erre épült” – mondta Ligetvári János

A környezetvédelmi és vízügyi államtitkár egy 2006-os kormányrendelet módosítását kezdeményezi, amely az önkormányzatoknak valamiért lehetõvé tette, hogy engedélyt adjanak ártéri építkezésre.

„Nagyon sajnálatos, hogy az elmúlt évtizedekben nagy vízi mederben, azaz árvíz járta területeken magánházak épültek. Ugyanakkor szó nem lehet róla, hogy a magánházak lebontásra kerüljenek, de bizony szó lehet arról, hogy a jövõre nézve senki ne kaphasson engedélyt, aki építkezni akar. Se bevásárlóközpontra, se magánházra – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi és vízügyi államtitkár.

A kereskedelmi vállalkozásokat, akik eddig rossz helyre építkeztek, törvényben köteleznék, hogy kössenek olyan biztosítást, amelybõl kártalanítani lehetne a miattuk bajba kerülteket. Egyelõre az az általános gyakorlat, hogy a biztosítótársaságok nem kötnek szerzõdést ártérre épült ingatlanra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!