2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Egykulcsos adórendszer lesz januártólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-27 14:09:28
Lesz egykulcsos adórendszer januártól - jelentette ki Orbán Viktor a közszolgálati televízió egyik mûsorában hétfõn.
A miniszterelnök cáfolta, hogy elhalasztanák a 16 százalékos adókulcs bevezetését. A kormányfõ a Nemzetközi Valutaalappal megszakadt tárgyalások kapcsán elmondta: nem engedi sem az IMF-nek, sem másnak, hogy egy megkötött szerzõdésen túlterjeszkedjen, a miniszterelnök példaként említette a bankadót. Orbán Viktor szerint a közös uniós gazdaságpolitika is megfelelõ biztonságot nyújthat. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a Széchenyi-terv a magyar gazdaság fejlesztési irányait alapozza meg, melynek részleteit szerdán, egy vállalkozói fórum keretében jelentik be, további konkrétumot azonban nem árult el.

A miniszterelnök "kacsának" nevezte azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint csúszhat a 16 százalékos szja-rendszer bevezetése. A kormányfõ hozzátette: az egy másik kérdés, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, hiszen vannak olyan kedvezmények, amelyeket ki kell vezetni a rendszerbõl.

A Nemzetközi Valutaalappal megszakadt tárgyalások kapcsán a miniszterelnök kijelentette: az IMF-nek semmi oka arra, hogy elveszítse a bizalmát Magyarország iránt, hiszen hazánk teljesíteni fogja a megállapodásban szereplõ 3,8 százalékos hiánycélt. Hozzátette: a kormánynak pedig az a dolga, hogy gondoskodjon a feltételek teljesülésérõl. Orbán Viktor azonban kijelentette azt is: amíg hivatalban van, nem engedi sem az IMF-nek, sem másnak, hogy egy megkötött szerzõdésen túlterjeszkedjen és olyasmibe is bele akarjon szólni, amihez - ahogy fogalmazott - semmi köze. A miniszterelnök ilyen "túlterjeszkedésnek" nevezte azt, hogy a nemzetközi szervezetek felléptek a bankadóval szemben. Beszélt arról is: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt az adót a bankok ne háríthassák át az ügyfelekre.

A miniszterelnök kiemelte: a magyar gazdaság az elmúlt hónapban anélkül üzemelt, hogy szükség lett volna a rendelkezésre álló hitelkeret lehívására. Orbán Viktor szavai szerint nemzetközi pénzügyi szervezetek nélkül, tisztán üzleti alapon is képes volt a magyar állam pénzhez jutni. A kormányfõ utalt arra is, hogy az Európai Unió tagállamai õsszel állapodnak meg abban, mikorra kell levinni az országok költségvetését egységesen 3 százalékos hiányra. Orbán Viktor kijelentette: ha Magyarország betartja a közös uniós gazdaságpolitikát, és "együtt úszik a többi tagállammal, akkor nem lesz szükség semmiféle extra biztonsági övre".

A végkielégítéseket terhelõ 98 százalékos különadóval kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: nem kell megválni azoktól az emberektõl, akik 30-35 évet ledolgoztak becsületesen és elfogadhatóan kerestek. Hozzátette: Magyarország egy szegény ország, ezért nem engedheti meg magának a kétmillió forint feletti végkielégítéseket. Orbán Viktor a Széchenyi-terv kapcsán kijelentette, hogy a magyar gazdaság fejlesztési irányait alapozza meg, a részletekrõl pedig csak annyit mondott, hogy azokat szerdán, egy vállalkozói fórum keretében jelentik majd be.

A miniszterelnök fontosnak tartja a hatalmi ágak szétválasztását, Schmitt Pál államfõi kinevezésével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: a köztársasági elnök nem féke és ellensúlya a kormánynak, hanem a végrehajtó hatalom része, aki képviseli a nemzet egészét. Az alkotmánybírák és az ÁSZ-elnöki kinevezéseknél pedig megfogalmazása szerint törekedett arra, hogy jobboldalinak és baloldalinak tartott személyek is kapjanak kinevezést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!