2024. április 27. Szombat, Zita.
 
100 milliárdot hajtana be az APEHForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-05 13:07:44
Százmilliárd forintot hajtana be az APEH a legnagyobb adótartozást felhalmozó cégektõl és magánszemélyektõl.
Ez derül ki az adóhatóság legújabb feketelistájáról. A százmilliárd most jól jönne a költségvetésnek, de legfeljebb egy töredéke folyhat be az államkasszába. Magyarországon ma felelõsségrevonás nélkül számolhatja fel cégét az APEH-nak és üzleti partnereinek tartozó vállalkozó, és akár egy órán belül újat alapíthat.

Hasitasi Kft. és Sokasara Sárkány válságban Kft. A két elnevezés nem egy vicclapból származik, hanem az APEH listájából. Az adóhatóságnak 100 millió forintnál többel tartozó cégeket, és 10 milliónál többel tartozó magánszemélyeket sorolják fel.

A feketelista szerint a VIII. kerületben mûködik a felszámolás alatt álló rekorder. A Human Rent Kft. 2 milliárdos adóhátralékkal bír, amit majdnem kétmilliárdos bírsággal fejelt meg az APEH. Azaz a tartozásuk a négymilliárdot is meghaladja.

Kõbányai úti lerobbant telephelyen mûködött a lista harmadik helyezettje. A mûszaki cikkeket forgalmazó cégrõl már két éve nem hallottak itt. Ennek a cégnek is több mint 3 milliárd forintot kellene befizetnie a költségvetésbe. De biztosan nem fizet. Az adóhátralékot felhalmozó cégek többségét felszámolják.

„Egy idõben nagyobb divat volt eladni a cégeket hajléktalannak vagy külföldi állampolgárnak. Erre ma már Magyarországon nincs szükség. Nyugodtan lehet felszámolásba vinni a céget, semmiféle következménye nem lesz. Akár egy órán belül új céget alapíthat” – mondta Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. Stratégiai igazgatója.

A 600 millió forinttal tartozó Hasitasi Kft. és Sokasara Sárkány Kft. alapítójának például már több mint száz cégét számolták fel. Mégsincs mitõl tartania. Saját magánvagyonából legfeljebb félmillió forintot kockáztat. Ennyi ugyanis a cégeknél a minimálisan elõírt alaptõke, és ennél többet nem követelhetnek a tulajdonoson.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!