2024. április 27. Szombat, Zita.
 
1500 kilométeres út az életmentõ mûtétértForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-09 09:59:38
1500 kilométert kellett utaznia egy nem egészen egyéves kisbabának azért, hogy kaphasson egy darabot édesapja májából.
Nem sokkal születése után a kislány ugyanis besárgult és kiderült, hogy nincs epehólyagja. Az orvosok megállapították, hogy a baba csak májátültetéssel gyógyulhat meg, ilyen mûtétet azonban legközelebb csak Németországban végeznek.

A kislány donorja az édesapja volt. A Magyar Transzplantációs Társaság vezetõje szerint Magyarországon még túl kevés a tapasztalat egy ilyen speciális mûtéthez.

Egészen hozzászokott már Németországhoz a kis Sára, pedig csak egy mûtétre utazott ki.
A kislány édesanyjával és édesapjával együtt mindhárman 1500 kilométert utaztak, hogy megmentsék Sára életét. A mûtét 35 millió forintba került, ezt a TB állta. Az utazás és a szállás költségeit azonban nekik kellett állniuk, erre pedig nem volt pénzük. Szerencsére sokan segítettek.

"Volt aki utalt a számlánkra, volt aki bébiétellel, pelenkával segített és rendeztek kézilabda meccset, futball meccset, amelynek a nevezési díját mind nekünk adták, úgyhogy Orosháza egy szuper város” – mondta Molnár Szilvia, a kislány édesanyja.

A Magyar Transzplantációs Társaság egyik vezetõje az RTL Híradónak azt mondta, azért nem lehetett Magyarországon megmûteni a kislányt, mert itthon évente mindössze 3-4 ilyen eset van, ezért még gyûjteni kell a tapasztalatot.

"Magyarországon a nagyobb gyermekeknek és a felnõtteknek a májátültetése a Nyugat-európai színvonalnak megfelelõen, és annak az eredménynek megfelelõen zajlik. Azzal nincs probléma, ez egy nagyon speciális része a májátültetésnek” – mondta Szõnyi László, a Magyar Transzplantációs Társaság egyik vezetõje.

A mûtét után itthon már Szõnyi László felügyeli Sárát. A transzplantáció után ugyanis még sok gond adódhat. A test ugyanis mindent elkövet azért, hogy az idegen szervet kilökje magából. Az orvosok ezt próbálják megakadályozni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!