2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szilva nagyságú jég esett Nyíregyházán vasárnap délutánForrás: index
Utolsó módosítás: 2009-06-11 22:31:03
Délután négy óra és fél öt között heves zivatar vonult végig Nyíregyházától északra. A felhõk ötcentis jégdarabokat hullattak, mielõtt elhagyták az országot.

A zivatarfelhõk nyugatról kelet felé vonultak és Nyíregyháza elõtt, Szorgalmatos térségében erõsödtek meg. Nyíregyházát csak érintették, inkább a várostól északra pusztított a nagy kiterjedésû vihar. 5cm nagyságú jégdarabok estek alá az égbõl! Sóstófürdõ, Kótaj és Kemecse környéke esett a szaknyelven szupercellának nevezett viharfelhõrendszer közepébe. A felhõk öt órára már kelet felé elhagyták az országot.

A legnagyobb károk Kemecsén keletkeztek – mondta az MTI-nek Vegera Istvánné, a kisváros polgármesteri hivatalának dolgozója. Kemecsét nem sokkal 16 óra elõtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a városra. A jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, s megrongálta az utcán parkoló személygépkocsikat. A mezõgazdasági növényeket és gyümölcsfákat ugyancsak letarolta a jég. A helyi önkormányzat riasztotta a polgárõri szolgálatot, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kért segítséget, hogy ideiglenes tetõ kerüljön a házakra, és felmérjék a károkat. Jelentõs károkról érkezett információ Nyírturáról, Nyírbogdányból, Berkeszrõl, Demecserbõl és Tiszatelekrõl is.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivõje közölte, hogy a vihar fákat döntött a vasúti pályákra, emiatt felsõvezetékek szakadtak le. Görögszállás és Nyíregyháza között vonatpótló autóbuszok beállítására volt szükség, Nyíregyháza és Sóstóhegy között pedig a szabadon maradt egy vágányon csak felváltva haladhatnak a szerelvények. A Nyíregyháza-Miskolc és a Nyíregyháza-Záhony közötti vasútvonalon is gondot okoztak a vezetékszakadások. A MÁV szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást, a munkálatok befejezéséig a két jelentõs vasútvonalon akár egyórás késések is elõfordulhatnak.
Máshol is voltak viharok

Vasárnap ez volt a második szupercella, az elsõ a Bakony fölött alakult ki, de ott nem estek ekkora jégdarabok. Vasárnap este még az ország délkeleti részén kialakulhat ilyen jelenség, de az utána következõ napokban már nem kell számítanunk ekkora viharokra.

Több zalai településén is fákat döntött ki a viharos erejû szél vasárnap délután, az esõzés utakat öntött el. Zalaszentgrót térségében, Türjén és Szalapán nyárfákat döntött ki az erõs szél. Az utakra zuhant fákat és ágakat a helyi önkéntes tûzoltók távolították el. Vízátfolyás miatt kértek segítséget a tûzoltóktól Egervárról, a lakihegyi elágazónál ugyanis mintegy 10 méteres sávban hömpölygött a csapadékvíz. Nagykanizsán szintén vízátfolyás és sárfelhordás miatt kérték a tûzoltók beavatkozását, egy lakásban pedig a bezúduló víz okozott kisebb anyagi kárt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!