2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Jön a hõségriadó!Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-13 15:53:57
A napi középhõmérséklet sokfelé meghalad- ja a 25 fokot, napközben pedig akár 35 fok feletti csúcshõmérséklet is lehet szerdától.

Szerdától kettes fokozatú hõségriasztást rendelt el Falus Ferenc országos tisztifõorvos. A napi középhõmérséklet sokfelé meghaladja majd a 25 fokot, napközben pedig akár 35 fok feletti csúcshõmérséklet is lehet szerdától.

 

Napközben pedig akár 35 fok feletti csúcshõmérséklet is mérhetnek. Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a melegben fontos a folyamatos folyadékpótlás, délben mindenki hûvös helyen legyen, és nem szabad hagyni felmelegedni a lakásokat - közölte hétfõn ÁNTSZ Kommunikációs Fõosztálya.

Meleg, száraz levegõ éri el Magyarországot, ami az ilyenkor, júliusban megszokott kánikulát hoz - mondta a Független Hírügynökségnek Reisz András meteorológus. A hõmérséklet legmagasabb értéke meghaladja a héten a 30 fokot, egy-két napig pedig 35-36 fok is lehet az ország déli részén. Éjszakára sem hûl le a levegõ, a minimum hõmérséklet 20 fok felett marad, vagyis a napi középhõmérséklet 25 fok körül alakul. Falus Ferenc országos tisztifõorvos emiatt rendelte el a riasztást szerdától.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a déli órákban tartózkodjon mindenki hûvös helyen. A hétfõi közlemény szerint a lakások felmelegedését úgy lehet megakadályozni, ha nappal becsukják az ajtót, ablakot és besötétítenek. Este, éjszaka érdemes átszellõztetni a helyiségeket friss levegõvel.

Az elveszített folyadékot is folyamatosan pótolni kell, a kirándulók, utazók mindig vigyenek magukkal innivalót. Az idõsekre, betegekre és a kisgyermekekre pedig különösen figyelni kell. Az országos tisztifõorvos arra kéri az egészségügyi intézményeket, a mentõket, önkormányzatokat, hogy a szükséges megelõzõ intézkedéseket tegyék meg: az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé a légkondicionált helyiségek listáját, ahová bárki bemehet.

A meteorológus egyébként arról is beszélt, hogy erõs az UV-B sugárzás, és a hét nagy részében is az erõs, nagyon erõs illetve extrém fokozatok között alakul a mértéke. Reisz András hozzátette: a kánikula hétvégéig tart, szombaton egy hidegfront jön, ami miatt több fokkal csökken a hõmérséklet. Ez felfrissíti majd a levegõt, de számottevõ csapadék nem várható - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!