2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Felvételi: ma derülnek ki a ponthatárokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-23 14:08:13
Kiderül, kit hova vettek fel az idén.

Csütörtök este hozzák nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat, azaz kiderül, kit hova vettek fel az idén.

 

A felvételi adatok az egyetemre, fõiskolára felvételizõk számára fenntartott portálon, a www.felvi.hu-n jelennek majd meg este nyolc óra után. A regisztrált felvételizõk "Az én felvim"-ben nézhetik meg a saját jelentkezéseikhez tartozó ponthatárokat.



Akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat, a vonalhúzás estéjén sms-ben is értesítést kapnak. A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezik a Pont Ott partit a fõvárosi Millenárison, ahol hatalmas kivetítõkön és számítógépeken keresztül lehet figyelemmel kísérni az eseményeket.



Tavaly egy átlagos felvételizõ 343 pontot ért el, és egy szakon sem kellett a maximumot, azaz 480 pontot teljesíteni. Kiemelkedõ, 475-ös ponthatár egyedül a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán volt, de 452 pont felett is csak 20-25 szakon kellett teljesíteni. Tavaly 96 ezer jelentkezõbõl 82 ezren kerültek be a felsõoktatásba a hagyományos felvételi eljárás keretében, azaz a diákok 85 százaléka pótfelvételi nélkül jutott be a választott egyetemre vagy fõiskolára.

Idén összesen 127 ezer 249 diák várja izgatottan az eredményt; õk az alapképzésben 56 ezer, a mesterképzésben pedig 21 ezer 700 államilag támogatott helyre pályázhatnak. Az idei felvételizõk optimisták. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése szerint 73 százalékuk hisz benne, hogy az érettségi évében felveszik, és további 20 százalékuk gondolja, hogy legkésõbb az érettségit követõ évben bekerül valamelyik felsõoktatási intézménybe. Mindössze 2 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem számít sikeres felvételire.

A PONT Ott Parti csütörtök délután fél ötkor kezdõdik a Millenáris Parkban. A tavalyihoz hasonlóan idén is könnyûzenei koncertek várják a fiatalokat, illetve különféle felsõoktatási intézmények mutatkoznak be. Fórumbeszélgetések is lesznek, ahol olyan, a felvételizõket érintõ kérdésekrõl lesz szó, mint például a ponthatárok alakulása, az ösztöndíj-lehetõségek, hallgatói juttatások, vagy a diplomák piacképessége. A beszélgetésen Manherz Károly felsõoktatási szakállamtitkár képviseli a szaktárcát, de ott lesznek az Oktatási Hivatal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Rektori Konferencia és a Diákhitel Központ képviselõi is.

A ponthatárok kihirdetésekor a Felvételi Információs Szolgálat munkatársai különleges éjszakai ügyeletet tartanak. A www.fisz.hu-n elérhetõek lesznek a legfrissebb információk, emellett pedig a 266-7601 és a 473-0770-es telefonszámokon bárki érdeklõdhet a ponthatárok alakulásáról, illetve a pótfelvételi lehetõségekrõl. Ennek jelentkezési határideje egyébként augusztus 10.

Ha bárkinek kérdése merül fel a pontszámaival kapcsolatban, elektronikusan az e-felvételi keretében adhat le pontszám-felülvizsgálati kérelmet. Jelezheti továbbá az Educatio Ügyfélszolgálatának e-mailben ([email protected]) telefonon (06-1/477-3131) vagy személyesen. Aki postai utat választja, az Oktatási Hivatalnak címezze a panaszát (1380 Budapest, Pf. 1190).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!