2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Mire figyeljenek a külföldre utazók?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-14 13:53:01
Sokan választanak külföldi úti célt ha nyaralni mennek, de csak kevesen vannak tisztában az adott országra jellemzõ szokásokkal, kultúrával, életmóddal, nem beszélve az egészségügyi veszélyekrõl és a vámszabályokról. Mindezekrõl még az utazás elõtt érdemes tájékozódni a külföldre utazó magyaroknak, különben számos kellemetlen „élményben” lehet részük.

A külföldre utazó magyarok számára gyakran jelentenek erõpróbát az országok közötti kulturális, higiénés, etikai és gazdasági különbségek. Nemcsak az egészségi problémák elkerülése fontos, nem árt elõzetesen tájékozódni a célországra jellemzõ szokásokról, kultúráról, életmódról, s nem utolsó sorban a vámszabályokról.
Kagylók, korallok tiltólistán

– Sok helyen jártam már, és ha rangsorolnom kellene a környezeti szépségeket, a Vörös-tenger elõkelõ helyen végezne – mesélte egyik olvasónk. – A páratlanul gazdag élõvilág lenyûgözi a turistákat: a legsekélyebb vízben is azonnal megjelennek a kis halak – csíkosak, pöttyösek, sárgák, kékek, pirosak és lilák –, a víznek pedig az ezer színben pompázó korallok adnak különleges árnyalatot. Szerintem természetes, hogy aki ott jár, megpróbálja valamilyen módon hazahozni az élményeit, de nemcsak fényképek és kis ajándékok formájában. Na, ez az, amit nagyon meg kell gondolni!

A 102-es Egyiptomi Környezetvédelmi Törvény szerint ugyanis tilos bármilyen élõ organizmusban vagy természeti kincsben – kagyló, korall, szikla, talaj – kárt okozni, eltávolítani. – Szerencsére ezt már a megérkezésünkkor jelezte az idegenvezetõnk, így fájó szívvel ugyan, de nem tettünk a bõröndünkbe gyönyörû köveket, korallokat.

És hogy milyen jól tettük, arra ott volt bizonyítéknak a hazaút. Egy angol csoport ugyanis azért késte le a repülõgépét, mert többen nem vették elég komolyan a figyelmeztetést. A repülõtéri rendõrség átvilágította a csomagjaikat és elkobozta az elrejtett kagylókat, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a gép nélkülük induljon el. Örülhettek, hogy ennyivel megúszták, de az, hogy csak másnap indulhattak haza, elég tanulópénz volt nekik.
Villámbevásárlás Ukrajnában

Kiss Klaudia az Ausztriában élõ nagyszüleit szeretné meglátogatni a közeljövõben a családjával. – Augusztus elején felkerekedünk a szüleimmel és a testvéremmel, két hetet szeretnénk a nagyiéknál tölteni. A két kiskutyánkról addig a szomszédunk gondoskodott volna, de tegnap kiderült, hogy õ is akkor megy nyaralni a nejével. Milyen iratokat kell beszereznünk, hogy a házõrzõk is velünk utazhassanak? – fordult lapunkhoz kérdésével a mátészalkai lány.

A Nyíregyházán élõ, immár nyugdíjas Fülöp László a közeli Ukrajnában szeretne villámlátogatást tenni a sógorával.
– Külön autóval mennénk, de a célunk közös: tankolni és vásárolni szeretnénk a határtól pár kilométerre. Pénzt már váltottunk, a „zöld papírt” is beszereztük.

Szeretnénk maximálisan kihasználni a lehetõséget, hogy spóroljunk egy keveset, de nem akarunk törvényt szegni és büntetést fizetni a vámszabályok megsértése miatt. Mennyi üzemanyagot, élelmiszert, cigarettát és szeszes italt hozhatunk át legálisan? – érdeklõdött a hatályos elõírásokról olvasónk.
Csokorba gyûjtöttük a legfontosabb és legaktuálisabb tudnivalókat (lásd a keretes cikket), amelyeknek mások is hasznát vehetik, mielõtt útra kelnek.

 

Tíz dolog, amit külföldi utazás elõtt érdemes tudni
Mit hozhatunk be külföldrõl és mit vihetünk ki? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatója.1. Légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be különféle áruk – az alkohol- és dohánytermékek kivételével – vám- és adómentesen. (15 év alatti utasok 150 euró értékhatárig hozhatnak be.)
2. 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülrõl légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be.
3. Ne hozzunk magunkkal EU -n kívülrõl Magyarországra nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket (könnyen romlandó élelmiszer), mivel ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú szabályok és állatorvosi ellenõrzések betartásával engedélyezett.
4. Vámmentesen hozható be – 17. életévét betöltött utas esetén – a magángépjármûvek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévõ üzemanyag, továbbá üzemanyagkannában jármûvenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.
5. Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülõk a kezelõorvos által elõírt mennyiségû gyógyszert vihetik magukkal.
6. Házi kedvencet (kutya, macska, vadászgörény) az állatorvos által kiállított állatútlevéllel (pet passport) vihetünk magunkkal.
7. Az 50 évnél régebbi kulturális javak körébe sorolható tárgyaknak – értéktõl függõen – az Európai Unió másik tagállamába történõ kiszállítása, illetve harmadik országba irányuló kivitele engedélyhez kötött.
8. Minden olyan, az Európai Unió külsõ határait átlépõ utas, akinél 10 ezer euró vagy azt meghaladó összegû készpénz vagy ennek megfelelõ összértékû, készpénz-helyettesítõ eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.
9. A vadászati és sportcélú fegyverek unión belüli szállítása európai lõfegyvertartási engedély alapján történhet. Az engedély nem ruházható át, és a fegyveres lõszer szállítása során az utas köteles magánál tartani.
10. Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként a közösség területérõl kiviszi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!