2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Lavina ölt meg egy magyar snowboardostForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-03 18:27:56
Meghalt egy magyar férfi Svájcban, amikor snowboardozás közben maga alá temette egy lavina a Berni-Alpokban. A baleset még vasárnap történt, a férfi hétfõn halt meg a kórházban. A 33 éves fiatalember egy bázeli kutatóintézetben dolgozott.

A magyar fiatalember egy pálya melletti árokban lecsatolta a deszkáját, de közben véletlenül elindított egy lavinát. Azonnal mentõhelikopter ment érte.

„A rendõrségi jelentés szerint már a mentését követõen eszméletlen állapotban tudták õt a hó alól kimenteni, és utána nem is sikerült neki az eszméletét visszanyernie” – mondta Miskolci Terézia, magyar konzul.

A 33 éves férfi Svájcban élt, Bázelben egy kutatóintézetben dolgozott informatikusként. Azt nem tudni, hogy mennyire volt tapasztalt snowboardos.

Egyedül, és megfelelõ felszerelés nélkül senki ne induljon neki a hegynek - ezt ajánlják a tapasztalt sportolók. De létezik lavina túlélési technika is.

„A legfontosabb az, hogy az ember megpróbáljon kiterülni a hó tetején, minél nagyobb felületet adni arra, hogy fennmaradjon a hó tetején, vagy legalábbis a felsõ rétegekben. De hát ezt nagyon nehéz betartani akkor, amikor az ember az életéért küzd” – mondta Bécsi Balázs, a Magyar Snowboard Szövetség elnökségi tagja.

Neki sikerült. Néhány kisebb sérülés a lábán, horzsolás az orrán. A csodával határos módon élt túl két lavinát is.

„Ösztönösen megpróbáltam felfelé nyúlva kidugni a kezemet a hóból, hogy rám találhassanak a hegyimentõk - akik eleinte azt hitték csak egy kesztyût látnak, de aztán kihúztak a hó alól” - mondta a férfi aki 45 percig várt a hó alatt arra, hogy megmentsék. A hegyimentõk szerint szerencséje volt. Általában negyed óra után rendkívül kevés az esély a túlélésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!