2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Obama megsértette a kínaiakat?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-19 16:09:07
Az amerikai elnök hivatalában fogadta a dalai lámát. A pekingi kormány a találkozó miatt bekérette az amerikai nagykövetet. Szerintük ugyanis Washington súlyosan megsértette a kínai-amerikai kapcsolatokat.

Barack Obama zárt ajtók mögött, a sajtó teljes kizárásával találkozott a tibeti buddhisták szellemi vezetõjével. A 45 perces eszmecsere nem is az ovális irodában, hanem a térkép szobában volt. Obama támogatásáról biztosította a számûzött tibeti vallási vezetõt. Az amerikai elnök szerint meg kell õrizni Tibet különleges vallási, kulturális és nyelvi identitását.

Kína korábban többször is határozottan tiltakozott a találkozó ellen. A kínai külügyminisztérium az eszmecsere után néhány órával közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy „az Egyesült Államok súlyosan megsértette a nemzetközi kapcsolatok alapvetõ normáit.” Egyben bekérette a pekingi amerikai nagykövetet, Jon Huntsmant.

A 74 éves dalai láma a találkozó után egyébként szokatlan módon sajtótájékoztatót tartott a Fehér Ház kertjében. Azt mondta a riportereknek, hogy „nagyon boldog volt, hogy Obama támogatásáról biztosította õt”, sõt még hógolyózott is az összegyûlt újságírókkal.

A dalai láma egyébként "fiatal, energikus elnöknek" írta le Barack Obamát, és történelmi személyiségnek nevezte, Abraham Lincoln-hoz és Martin Luther King-hez hasonlítva.

A kínai vezetés a dalai lámát Tibet elszakadásáért harcoló szeparatistának tartja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!