2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Többmilliárdos csalás egy brókercégnélForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-23 17:13:13
A jelenlegi adatok szerint 3 milliárd forintnál nagyobb kárt okozott egy értékpapír-kereskedõ cég, amelynek budapesti és debreceni irodáiban kedden délelõtt házkutatást kezdett a rendõrség ...

- derül ki a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) közleményébõl. A gazdaságvédelmi nyomozók öt embert állítottak elõ a fõvárosi irodából, lefoglaltak egy szervert és 100 mobiltelefont. Az a gyanú, hogy az ügyfeleket 150 ezer dollár befektetésére vették rá, kiemelkedõ tõzsdei haszonnal kecsegtetve õket, ám a sok tranzakció utáni rendkívül magas jutalék, amit a csalók levontak, idõvel elvitte a befektetõk befizetéseit, akiket így jelentõs anyagi kár ért.

A BRFK közleményében nem nevezi meg a brókercéget, de az ismertetõjegyek ráillenek a cseh székhelyû Capital Partners-re (CP). A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kedd délelõtti közleményében tudatta, hogy azonnali hatállyal törölte a nyilvántartásból a CP befektetési cég valamennyi magyarországi ügynökét, csaknem 70 céget, illetve magánszemélyt.

A PSZÁF szerint a határon átnyúló közvetítõi tanácsadást törvénysértõen végezték, az ügyfelek nem tudták, hogy az ügyletekre a cseh jog az irányadó, és valótlanul kimagasló haszonnal kecsegtették az embereket, az ügynökök egy részének ráadásul semmilyen szakismerete sem volt.

A BRFK azt közölte, hogy üzletszerûen, folytatólagosan elkövetett csalás bûntette miatt folytatja az eljárást a PSZÁF feljelentése alapján. Megalapozott a gyanú, hogy a brókercég kereskedelmi tevékenység látszatát keltve megtévesztett több magánszemélyt és gazdasági társaságot. Azt ígérték nekik, hogy 150 ezer amerikai dollár (mai árfolyamon csaknem 30 millió forint) befektetésével a világ tõzsdéin jegyzett cégekben szerezhetnek tulajdonrészt, e részvények forgatásával extraprofitra tehetnek szert.

Az álbrókerek valódi célja az volt a rendõrök szerint, hogy a befektetõk minél több tõzsdei tranzakcióra adjanak megbízást - ez megegyezik a PSZÁF egyik megállapításával. Ahogyan az is egybevág azzal, hogy a szokásosnál magasabb ügyletenkénti jutalékot számítottak fel. Ezek összege egy idõ után felemésztette a befizetéseket, így nem hogy extraprofitra nem tettek szert, még hatalmas kár is érte õket - állítja a BRFK.

Az eljárás jelenlegi adatai szerint a cég több mint 3 milliárd forint kárt okozott a rendõrök gyanúja szerint.

A gazdaságvédelmi nyomozók a cég budapesti és debreceni irodájában kezdtek egyidejûleg házkutatást. A fõvárosi ingatlanban lefoglalták a teljes üzletmenetet rögzítõ számítógépes szervert, elvittek több mint 100 mobiltelefont, amelyeket a 150 "álbróker" használt. A BRFK - a PSZÁF-hoz hasonlóan - megjegyzi, hogy a telefonkönyvbõl és Aranyoldalakból ügyfeleket kiválasztó személyek többségének semmilyen pénzügyi végzettsége sem volt.

A rendõrök elõállítottak öt embert, köztük a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzõjét - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!