2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Zöld utat kapott Izland a csatlakozáshozForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-25 14:44:53
Izland uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését javasolta szerdán az Európai Bizottság, amely szerint a szigetország megfelel az EU fõbb politikai, gazdasági és jogrendi kritériumainak, így nincs komolyabb akadálya, hogy megkezdje a közeledést a közösséghez.

"A Bizottság ma nyilvánosságra hozta véleményét az új jelölt országról, Izlandról, amelyben a csatlakozási folyamat megkezdését ajánljuk" - közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján Stefan Füle, az unió bõvítési biztosa.

A politikus ugyan nem említett céldátumot Izland belépésére, ám - mint mondta - a szigetország csatlakozása az Európai Gazdasági Térséghez mindenképpen elõnyös lenne.

Füle szerint ugyanakkor sok munka is áll még Izland elõtt, ahogy bármely más ország elõtt is, amely az Európai Unió tagja szeretne lenni. Ide tartozik az gazdasági válság során hatalmas méreteket öltött államadósság kérdése, illetve az izlandi gazdaság motorját jelentõ tengeri halászattal kapcsolatos jogszabályok uniós harmonizációja.

Reykjavík tavaly júliusban adta be hivatalos csatlakozási kérelmét Brüsszelhez, és reményei szerint 2012-re tagja lehet majd a közösségnek. Jelenleg Horvátország, Macedónia és Törökország az Európai Unió hivatalos tagjelölt országai, ám elképzelhetõ, hogy Izland megelõzi majd mindegyiket, és az északi szigetország lesz a 28. tagállam.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!