2024. június 19. Szerda, Gyárfás, Zóra.
 
Eltörlik a tranzakciós illetéket a 20 ezer alatti átutalásoknálForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-19 21:56:53
Jövő évtől eltörli a kormány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 30 százalékos baleseti adóját, amelyet eddig közvetlenül az autósoknak kellett fizetniük. Ez azonban nem biztos, hogy érdemi könnyítést hoz a jármű-tulajdonosoknak, ezzel együtt ugyanis nő a biztosítók adóterhe: 15, illetve 20 százalékos biztosítási adót kell fizetniük kgfb-díjbevételeik után. Ezt pedig ha tudják, részben biztosan az autósokra fognak áthárítani, írja a Portfolio.hu a kedden benyújtott adócsomag alapján.

Egyértelműen jó hír viszont, hogy a 20 ezer alatti lakossági átutalások mentesülnek az eddigi 0,3 százalékos tranzakciós illeték alól, így ezek esetében nem lesz mit díjként továbbhárítaniuk a bankoknak. Az illeték alapja más fizetési műveletek esetében továbbra is a fizetési műveletek teljes összege, kulcsa pedig 0,3% (fizetési műveletenként legfeljebb 6 ezer forint), készpénzfelvétel esetén 0,6%.  Bár ezt a bankok fizetik be a költségvetésben, jellemzően (a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel kivételével) áthárították az ügyfelekre.

Fotó: Bloomberg

Változik a bankok adózása is. Eltörlik a hitelintézetek különadóját is, ez azonban nem egyenlő a bankadó eltörlésével, sőt annak mértéke a bankok növekedése miatt tulajdonképpen még nőni is fog. A hitelintézetek különadója inkább egyfajta technikai tétel, 2011 óta veti ki az állam a bankokra, nem lehet nagyobb a bankadónál, és le is vonható belőle. Ez a bonyolítás 2019. január 1-jével várhatóan megszűnik, és tisztán megmarad a bankadó. Alapja hitelintézetek esetében a módosított mérlegfőösszeg, kulcsa pedig 50 milliárdos adóalapig 0,15%, efölött 0,21%, (pénzügyi vállalkozások, brókercégek esetében a bevételek 6,5%-a, illetve 5,6%-a).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!