2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Lazít a szigorú költségvetési szabályokon az Európai BizottságForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-22 07:17:07
A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt az Európai Unió felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat, hogy lehetővé váljon a tagállami kormányok számára a gazdaság rugalmasabb finanszírozása – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében pénteken, írja az MTI.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója az Európai Tanács brüsszeli épületében 2020. március 17-én.Von der Leyen elmondta, hogy a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően

TÉNYLEGESEN FELOLDJA A NEMZETI KIADÁSOK SZIGORÚ BRÜSSZELI FELÜGYELETÉT.

Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba – mondta Von der Leyen.

Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányaink számára, hogy mindent és mindenkit támogassanak. Egészségügyi rendszereiket, az orvosi és ápolói személyzetet, valamint a válság által sújtottakat. Biztosítani akarjuk, hogy a tagállamok a lehető legjobb módon reagálhassanak a koronavírus-járvány emberi, társadalmi és gazdasági kihívásaira

– mondta az Európai Bizottság elnöke, aki szerint készen állnak arra, hogy a helyzet alakulásának függvényében további intézkedéseket hozzanak.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos azt közölte, hogy az uniós bizottság a korábbinál még szorosabban együttműködve a tagállamok mellett az ipari szereplőkkel és a szabványügyi hivatalokkal a védőmaszkok, kesztyűk, köpenyek és egyéb orvosi felszerelések rendelkezésre állásának biztosításáról állapodott meg pénteken.

A megállapodás az EU és az unión kívüli országok vállalkozásai számára egyaránt lehetővé teszi a felsorolt termékek gyártását, könnyebb forgalomba hozását magas szintű biztonsági feltételek garantálása mellett – tette hozzá Breton.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!