2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Deviza helyett forinthitelForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-11 13:43:35
A Fidesz szóvivõje az RTL Híradónak azt mondta, hogy a leendõ kormány tervei szerint minden egyes devizahitelesnek felajánlják majd, hogy kölcsönüket forint hitelre váltsák át.

Szijjártó Péter szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben ez lenne a legkiszámíthatóbb megoldás. A jegybankelnök szerint az átváltás százmilliárdokba kerülhet, és jelentõsen gyengülhet a forint is. Az egyelõre kérdés, hogy a költségeket ki állja majd.

Puskás József 3 éve vett fel autóhitelt. Kezdetben 27 ezer forintot kellett fizetnie, de a törlesztõ részlet gyorsan emelkedni kezdett. Volt olyan hónap, hogy a csekken 47 ezer forint szerepelt.

„Negyven százalékkal többet fizetek havonta. Ugye nem 27, 37, 48. Az kicsit durva. Annak tartom én legalábbis. Ha akkor több eszem van, inkább forintost választok” – mondta Puskás József.

A leendõ kormány tervei szerint hamarosan választhatja is. Az RTL Híradónak Szijjártó Péter azt mondta, terveik szerint a devizahiteleket forint alapúra válthatnák át a jelenleginél kedvezõbb feltételek mellett.

„Mindaddig, amíg a nemzetközi pénzügyi rendszert nem alakítják át teljesen, újabb és újabb válságlökések jönnek. Ez azt erõsíti, hogy a deviza alapú hitelekre kell átváltani. Mert ez tudja garantálni a mostani körülmények között a lehetõ legnagyobb kiszámíthatóságot és biztonságot” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivõje.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint viszont ez túl sokba kerülne. Simor András szerint ráadásul a forint árfolyama is elszabadulhat.

„Ha devizahitelt konvertálunk forintra, az forinteladással jár definíció szerint a piacon. Ha ez tömegesen következik be, akkor tömeges forinteladás van devizáért, és ez a forint árfolyamára nagyon jelentõs nyomást gyakorol” – mondta Simor András, az MNB elnöke a Szólás szabadsága címû mûsorban, az MTV-ben.

Az adatok szerint 6 ezer milliárd forintnyi a magyarországi lakossági devizahitel állomány. Ebbõl 2800 milliárd forint a lakáshitel tartozás. A tervek szerint nem váltanak át minden hitelt automatikusan, de mindenkinek felajánlják majd a lehetõséget

„Nyilvánvalóan senkit nem lehet kényszeríteni semmire. Itt egy lehetõséget tud majd felajánlani a kormány. Ez a lehetõség pedig a deviza alapú hitel forint alapú hitelre való átválthatóságát jelenti” - mondta Szijjártó Péter.

Az még kérdés, hogy ki állja az árfolyam-különbözetbõl adódó költségeket. Az adatok szerint például svájci frankhitelt a legtöbben 160 forintos árfolyamon vettek fel, egy frank most 190 forintba kerül. A különbözetet a leendõ kormány valahogy megosztaná a bank, az állam és az adós között.

"Vannak tervek a megosztott felelõsség és kötelezettség vállalásról meg a megosztott tehervállalásról, tehát természetesen itt a terheknek egy megosztására van szükség, hogy ez pontosan milyen szereplõkkel és milyen arányban fog megtörténni errõl is készülnek tervek" - mondta Szijjártó Péter.

A Fidesz elnökének szóvivõje részleteket késõbbre ígért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!