2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Káros az antibakteriális szappan?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-27 20:49:55
Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenõrzõ Hatóság (FDA) szerint az antibakteriális címkével ellátott szappanok hatékonyságára nincs semmi bizonyíték, a károsító hatásaira viszont van.

Érdekes tudósítást tett közzé az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenõrzõ Hatóság (FDA) az antibakteriális szappanokkal kapcsolatban. A bejelentés alapján a szappanok nem hogy használnának a bõrünknek, hanem elképzelhetõ, hogy még károsak is a számunkra. Az FDA éppen ezért indítványozta, hogy az ezen termékeket gyártó cégek bizonyítsák be, valóban van értelme a feliratnak a csomagoláson vagy távolítsák el azt onnan. Esetleg az úgynevezett antibakteriális vegyszert emeljék ki a szappanból, mivel az a napi használatban káros lehet.

"Az antibakteriális szappanok és tusfürdõk többnyire és frekventáltan otthon, munkában, iskolákban vagy a nyilvános helyeken vannak használatba véve a vevõk által" - árulta el Dr. Janet Woodcock, az FDA egyik vezetõje. "Ezeken a helyeken azonban a fertõzés veszélye nagyon alacsony. Mivel a felhasználók ilyen széles körben vannak kitéve ezen szappanok különbözõ alkotóelemeinek úgy véljük, hogy tisztább képet kell kapnunk arról, milyen potenciális veszélyekkel, kockázatokkal jár az antibakteriális szappanok használata."

Érdekes, de eddig egyetlen olyan tanulmány sem érkezett, melyek a milliók által használt antibakteriális hatást bizonyítaná. Helyette azonban már napvilágot láttak olyan kutatások, melyekben az olyan antibakteriális vegyszerek, mint a triklozán káros hatását mutatták ki. A baktérium- és gombaölõ hatású szintetikus vegyületet egereken és halakon tesztelték le, melynek eredménye elkeserítõ lett. Az állatok izomfunkciója jelentõsen károsodott, a halak az úszásra is képtelenek voltak, az egerek szívfunkciója pedig 25 százalékkal csökkent.

Míg a cégek nem állnak elõ valamilyen bizonyítékkal arra, hogy a rendszeres napi használat nem okoz semmilyen kárt bennünk, addig érdemesebb az átlagos szappanokat használni. Az FDA közleménye szerint ez a felhívás az egészségügyben használatos antibakteriális termékekre nem vonatkozik, hiszen ott kemény elvárások és követelmények vannak támasztva a gyártókkal szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!