2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-01 11:52:25
A memória romlása és az egészségtelen étrend összefügghet - állapította meg állatkísérletei során egy ausztrál kutatócsoport.

majd összehasonlították teljesítményüket az egészséges étrenden tartott rágcsálókéval - idézte az abc.net ausztrál hírportál a Brain, Behaviour and Immunity címû szaklapban megjelent tanulmányt. Már hat nap után károsodott az egészségtelenül étkezõ állatok memóriája - közölte Margaret Morris, a kutatás vezetõje. "Meglepõdtünk, milyen gyorsan hanyatlani kezdett az állatok emlékezõtehetsége: a térbeli memóriafeladatot már hat nap elteltével gyengébben teljesítették" - tette hozzá. A tudósok azt is megfigyelték, hogy az alacsony tápértékû, kalóriadús ételeket fogyasztó patkányok agyának hippokampuszában - az emlékek kialakításában és tárolásában résztvevõ területen - gyulladás lépett fel.

A vezetõ kutató elmondta: kicsit korai, hogy az ok-okozati összefüggést megállapítsák, ám úgy vélik, a gyulladásos elváltozás fontos lehet a gondolkodási képességek hanyatlása szempontjából. Hozzátette, az emlékezet romlása már jóval azelõtt nyilvánvalóvá vált, hogy az állatokon bármilyen testi tünetet tapasztaltak volna. A patkányok hat nap alatt természetesen nem híztak el, tehát az észbeli képességek már a súlyváltozás elõtt romlani kezdtek. Elmondta: az eredményeket nem könnyû az emberre vonatkoztatni. Egy olyan vizsgálatról azonban tudnak, amelynek során önkéntesek öt napig ettek "junk food"-ot, azaz értéktelen ételeket, ezután gyengültek az agyi végrehajtó funkcióik: például romlott a reakcióidejük.

Manny Noakes, az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet (CSIRO) vezetõ táplálkozáskutatója rámutatott, a kutatás eredményei különösen az öregedéssel járó emlékezetromlás szempontjából fontosak. Ha további kutatások igazolják, hogy az étrend összefügg a memória állapotával, az nagyon erõsen befolyásolhatja, mennyire hajlandó az ember változtatni a táplálkozási szokásain. "Biztos vagyok abban, hogy mindannyian nagyon szívesen térnénk át olyan étrendre, amely segít megõrizni a memóriánkat" - hangsúlyozta a kutató.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!