2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Testtérképen látszanak az érzelmeinkForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-04 19:50:01
A kutatók régóta tudják, hogy az érzelmek képesek kiváltani egy sor élettani változást, ha dühösek vagyunk, sokszor úgy érezzük, hogy felmegy a vérnyomásunk, hevesebben ver a szívünk, kipirulunk, ha zavarban vagyunk. Most az is kiderült, hogy az érzelmi állapotok univerzálisan kapcsolhatók bizonyos testi érzetekhez, kultúrától, nyelvtõl függetlenül. Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences címû szaklapban publikálták.

Finnországból, Svédországból és Tajvanból több mint 700 önkéntes vett részt az érzelmeket a testi érzetekkel összekapcsoló kísérletekben. A résztvevõkkel érzelmekkel terhelt szavakat, videókat, arckifejezéseket és sztorikat olvastattak, nézettek.

Ezután saját maguk értékelték, hogy hol éreznek máshogy a testükben, mint az anyagok megtekintése elõtt. Két, számítógéppel létrehozott sziluetten kellett beszínezniük azokat a területeket, ahol csökkent vagy nõtt a testi érzet.

A kutatók statisztikailag elkülönülõ területeket tudtak kimutatni minden letesztelt érzelemnél. A boldogságnál, szerelemnél, lenézésnél a válaszadók nemzetiségétõl függetlenül összhangban voltak az eredmények. A kutatók ellenõrizték, hogy a nyelvben lévõ fordulatok, például az angolban a hideg láb mint a félelem metaforája, nem torzítják-e el az eredményeket.

Miután a kutatók több érzelem testtérképét elkészítették, találtak néhány átfedõ felületet. A harag és a félelem a mellkas felsõ területén jelentkezett, valószínûleg a légzés és a szívverés megnövekedése miatt. A boldogság volt az egyetlen a letesztelt érzelmek közül, ami a teljes testben jelentkezett.

Az eredmények segíthetnek megérteni, hogyan dolgozzuk fel az érzelmeket. A kulturális és nyelvi különbségek ellenére a fizikai élményeink nagyon hasonlóak a különbözõ populációkban. A kutatók szerint az ilyen új, érzelmi térképek kifejlesztése segíthet az érzelmi zavarok azonosításában és gyógyításában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!