2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Megdöglött az adósságalapForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-05 12:04:19
Címkék: Bihari hírek
Két éve lelkesedésbõl indították be magánemberek az Államadósság Elleni Alapot, de rajtuk kívül ma már szinte senki nem fizet bele. Idén már a kormánytagok sem fizettek, mások pedig viccbõl egy forintokat utaltak az alapba - írja a Blikk.

Idén alig 20 millió forint gyûlt össze a két éve indított Összefogás az Államadósság Ellen Alapban. Szinte már semmi pénz nem érkezik ide - panaszolták a Blikknek a kezdeményezõk. Az idén összegyûlt pénz a teljes, 22 000 milliárdos államadósság egymilliomod részét sem fedezi.

 

Az alapot civilek indították, az elsõ felajánlást – egymillió forintot – Rédly Elemér gyõri plébános tette. A cél az volt, hogy csökkentsék a tartozást, amelybõl minden hazai állampolgárra átlag bõ kétmillió forint jut.

Az alap elnöke, Horváth Tihamér azt mondta, a bõ két és fél év alatt 285 millió forint érkezett. Szerinte "sajnos bebizonyosodott, hogy ilyen fontos ügyben sem tud összefogni az ország".

Horváth az alap elindulásakor megfogadta: befizeti az államadósság családjára esõ részét, illetve egy állami gondozott után is törleszt. Így idén is 4 millió forintot adományozott – ezzel már 8 milliónál tart –, jövõre még ugyanennyit fog. Rajta kívül szintén 4 milliót ajánlott fel idén a testvére, és egy ötmilliós utalás is érkezett. Így õk hárman adták az idei bevétel 60 százalékát.

Ráadásul sokan viccet csinálnak a kezdeményezésbõl. "Rendszeresek az egyforintos utalások. Érkezett már háromforintos adomány is, ami mellé feladó azt írta, Magyarország háromszor jobban teljesít" - mondta Horváth a Blikknek.

Amikor az alap elindult, a kormány is kiállt mellette, és több ismert politikus is adott bele pénzt. Nagyon kevesen voltak azonban: alig tíz politikus nyúlt a zsebébe. Közülük legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselõ adta. Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivõ 2 milliót, Schmitt Pál volt államfõ 1,1 milliót, Navracsics Tibor igazságügy-miniszter 700-800 ezret adott. Idén viszont kormánytagoktól már egy fillér sem folyt be. Csak Matolcsy György küld pénzt havi rendszerességgel, de õ már jegybankelnök. Matolcsy eddig 2-3 milliót fizethetett be Horváth szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!