2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Szigorodott a gyermekvédelmi törvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-06 17:36:40
A változások nyomán szûrõprogramokkal kell védeni a gyerekeket az iskolákban és könyvtárakban a káros internetes tartalmaktól, az erkölcsi bizonyítványban pedig feltüntetik, ha valaki korábban fiatalkorú ellen követett el bûncselekményt.

Január elsejétõl az erkölcsi bizonyítványban is feltüntetik majd azt, ha valaki gyermekkel kapcsolatos bûncselekményt követett el korábban. Egyebek mellett ez is benne van a gyermekvédelmi törvényben, ami 2014-tõl változott. Júliustól pedig a közintézmények számítógépeire kerülnek fel olyan programok, amelyek segítenek kiszûrni a gyermekek számára veszélyes internetes tartalmakat.

Felmérések szerint a gyerekek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek az internet világában. Ezt próbálja megakadályozni a gyermekvédelmi törvény, ami január elsejétõl megváltozott. Ennek nyomán szeptembertõl az iskolákban és a könyvtárakban kötelezõ lesz olyan szûrõprogramot telepíteni a számítógépekre, amelyek gátolják a veszélyes oldalak elérését. Így a gyerekek még véletlenül sem érhetnek el káros tartalmakat. Az ingyenes szoftverhez bárki otthon is hozzáférhet majd - hangzott el a Híradóban.

Az országgyûlés tavaly december közepén fogadta el a gyermekvédelmi törvénycsomagot. Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára a hét elején emlékeztetett: nemcsak a káros internetes tartalmaktól védi majd a gyerekeket a jogszabály, újdonság az is, hogy mostantól egyáltalán nem foglalkozhat gyerekekkel az, aki korábban fiatalkorú ellen követett el bûncselekményt. Ezt automatikusan feltüntetik az erkölcsi bizonyítványban is.

A szigorítás szerint az ilyen bûncselekményeket elkövetõk nemcsak tanári, nõvéri, orvosi vagy nevelõi munkát nem végezhetnek, hanem olyan feladatokat sem, amelyek azzal járnak, hogy huzamosabb idõt töltenek el gyerekekkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!