2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Harmadik rezsicsökkentés: a héten minden kiderülhetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-06 18:17:49
Jövõ hét végén tehet javaslatot a harmadik rezsicsökkentés mértékére és idõpontjára a Fidesz illetékes munkacsoportja – mondta a Hír TV P8 címû mûsorában a munkacsoport vezetõje.

Fónagy János fejlesztési államtitkárhoz hasonlóan Németh Szilárd is arról beszélt, hogy az energiaárak csökkenhetnek tovább, az egyéb közüzemi szolgáltatásoknál a díjak egységesítése várható. A közös képviselõknek februártól tájékoztatniuk kell a lakókat arról, hogy a társasház mennyi pénzt takarított meg a rezsicsökkentéssel. A megspórolt összeget a lakástulajdonosok felújításra is fordíthatják, de a közös költséget is csökkenthetik belõle.

A parlament december végén terjesztette ki a rezsicsökkentést a társasházakra is. Ha a közös helyiségek, például a lépcsõház világítása vagy a lift mûködtetése kevesebbe kerül a lakóknak, akkor elvileg a közös költség is csökkenhet. Február 15-étõl a közös képviselõknek többletdíjazás nélkül minden hónapban hirdetményben kell közreadniuk, hogy mennyi takarított meg a ház. Ha a közös képviselõ elmulasztja a lakók tájékoztatását, fogyasztóvédelmi bírságot szabhatnak rá ki.

A fõvárosi közös képviselõk egyesületének elnöke a rezsicsökkentés hatását nem vitatja. „Mindenhol jelentkezni fog. A vízben, a gázban, az elektromos áramban, a csatornadíjban, a kéményseprésben, ahol távfûtés van, ott a távfûtésben. A költségvetésnek millió-egy tétele van, és a közüzemi díjak nagyjából harmadát szokták kitenni” – mondta Szécsi Attila, a Budapesti Társasházi Közös Képviselõk Egyesületének elnöke.

A közös képviselõknek segítséget jelent, hogy az egyetemes szolgáltatókat is tájékoztatási kötelezettség terheli. „A villanyáram mérséklõdését egyértelmûen lehet látni egy társasház villanyszámláján, hiszen az úgynevezett rezsicsík, tehát ez a bizonyos rezsicsökkentést bemutató csíkon is megjelenik, magyarul ezt a tételt kell beépíteni a közös képviselõnek az elszámolásba. Pontosan ennyivel csökken a villamosenergia-számla és ehhez kell hozzáadni a többi tényezõ csökkenését” – közölte Boross Norbert, az ELMÛ Nyrt. szóvivõje.

A szocialisták továbbra is azt állítják: a rezsicsökkentés a tehetõs fogyasztóknak kedvez. „Úgy gondoljuk, hogy a kisfogyasztóknak, ezenbelül a társasházi lakásokban élõknek és a közös költséges fogyasztóknak nagyobb rezsicsökkentésre lenne szükség. De ezt a kicsit is támogatjuk” – közölte Józsa István, a párt frakcióvezetõ-helyettese.

A rezsicsökkentésért felelõs fideszes munkacsoport vezetõje visszautasítja, hogy a társasházi hirdetmények kampánycélt szolgálnak. „A társasházkezelõk nem bánhatnak saját vagyonukként, vagy egy be nem ismert vagyonként ezzel a spórolással. Ezt az embereknek kell eldönteniük, hogy mire fordítják. Ha annyi pénz van, hogy szétosztják, akkor szétosztják. Ha úgy dönt a közgyûlés, hogy a következõ évi közös költséget csökkentenék, akkor azt csökkentik. Ha úgy döntenek, hogy egy felújításra költik, akkor az a döntés” – jelentette ki Németh Szilárd. A januártól érvényes törvénymódosítás azt is elõírja, hogy a rezsicsökkentésben az önkormányzati lakások bérlõinek is részesülniük kell.

Jönnek a rezsicsökkentési fórumok

Országos rezsicsökkentési fórumokba kezd a Fidesz. Az errõl szóló meghívókat a napokban postázza ki a párt. A párt kommunikációs igazgatója azt mondta, ezeken a fórumokon várják azoknak az aktivistáknak a jelentkezését, akik a következõ hónapokban segítenék a párt kampányát. Kocsis Máté szerint telefonon eddig négyezren jelezték, hogy részt kívánnak venni a kampányban, összességében azonban csaknem százezer aktivistára számítanak.

– Ne becsülje le senki az elõttünk álló idõszakot, a feladatokat, ugyanis világosan látszik az elmúlt hetek nyilatkozataiból, hogy a baloldal a rezsicsökkentés eltörlésére készül, ezt ki is mondták több alkalommal. Van, aki finomabban, van, aki keményebben fogalmazott közülük, de a szándék és az irányvonal teljesen egyértelmû. Most, hogy a kormány az újabb, immár harmadik rezsicsökkentésre készül, érezhetõen ismét nyomás alá akarják majd helyezni az energiaszolgáltatók, illetve a hazai baloldali szervezetek, illetve külföldi támogatóik a magyar kormányt, ehhez kérjük a támogatók, aktivisták segítségét – mondta Kocsis Máté.

Rezsicsökkentés: a társasházak áramköltsége is mérséklõdhet

Csökkenhet jövõre a közös helyiségek villamosenergia-költsége is egy kedden elfogadott törvénymódosítással. Szakértõk szerint ez nem hoz nagy változást. Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs politikusa elõterjesztése indoklásában azt írta, a villamosenergia-törvény módosításával olcsóbb lehet például a lépcsõházi világítás és a lift mûködtetése. A politikus a javaslat benyújtása után azt mondta, hogy annak húszszázalékos csökkenést kell eredményeznie az érintett közmûszolgáltatásoknál

A Népszabadság által korábban megkérdezett szakértõk ezzel szemben azt mondták, a társasházak, lakásszövetkezetek alig 5 százalékát érintheti a közös helyiségek áramdíjának csökkentése. Ugyanis a közös áramdíj döntõ részben eddig is az úgynevezett egyetemes szolgáltatás része volt, így ezeknél a tételeknél eddig is érvényesült a rezsicsökkentés. A kéményseprõ-ipari közszolgáltatásokról szóló törvény pontosításával azt is rögzítette a parlament, hogy a társasház vagy a lakásszövetkezet közös tulajdonában lévõ kémény ellenõrzésére is vonatkozik a rezsicsökkentés.

Újdonság, hogy jövõre a közös képviselõknek (lakásszövetkezeteknél az igazgatóságoknak) minden hónapban, többletdíjazás felszámítása nélkül, legalább 45 napig kifüggesztett hirdetményen kell tájékoztatniuk a lakókat arról, mennyit spórolt a társasház, illetve a lakásszövetkezet a rezsicsökkentéssel. Emellett minden év február 15-éig arról is be kell számolniuk, hogy éves szinten mennyivel kevesebb közös költséget kellett befizetniük a lakóknak, illetve hogy a külön tulajdonon belül nem mérhetõ közmûszolgáltatások mennyivel lettek olcsóbbak.

Ha a közös képviselõ elmulasztja tájékoztatási kötelezettségét, a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szabhat ki rá, amit nem terhelhet át a házra. A törvénymódosítás kitér az önkormányzati tulajdonú bérlakásokra is, kimondva, hogy a jövõ évtõl kötelezõ lesz továbbszámlázni a víz- és a gázdíjak csökkentését a bérlõknek. A változtatások része, hogy az országos hálózattal rendelkezõ cégeknek február 1-jétõl fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk, aki kapcsolatot tart a fogyasztóvédelmi hatósággal és a békéltetõ testületekkel. A törvényben elõírt képzettség nélküli fogyasztóvédelmi referens legkésõbb 2014. július 31-ig foglalkoztatható. A referensképzés és -vizsgáztatás szakmai felügyeletét a fogyasztóvédelmi hatóság látja el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!