2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Az MNB ellenõrzi a pénzügyi szervezetek díjemeléseitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-09 11:38:42
Címkék: Bihari hírek
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli adatszolgáltatás keretében 164 pénzügyi szervezetnél ellenõrzi, hogy díjaikat és költségeiket milyen mértékben módosították, illetve módosítják a jövõben, s amennyiben jogsértést tapasztal, valamennyi szankcionálási eszközét alkalmazni fogja a jogsértõ piaci szereplõvel szemben - közölte a jegybank honlapján.

Az MNB a havi kétszeri ingyenes banki készpénzfelvételi lehetõségrõl szóló fogyasztóvédelmi tájékoztatóban tért ki erre, hozzátéve, hogy a vizsgálatok nem csak a decemberben a figyelem középpontjába került díj- és költségmódosításokra terjednek ki, hanem hosszabb idõszakot fognak át.

A pénzintézeti ügyfelek a tájékoztató szerint februártól két alkalommal díj- és költségmentesen vehetnek fel összesen 150 000 forintot egy általuk megjelölt bankszámláról. A kedvezmény hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történõ készpénzfelvételre nem vonatkozik. Gazdasági társaságok nem élhetnek a kedvezménnyel.

Arról, hogy mely bankszámláról kívánja igénybe venni a kedvezményt, az ügyfélnek számlavezetõ bankjánál kell nyilatkoznia. Ezt annak is meg kell tennie, akinek csak egy számlája van. A bankok az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban felmerülõ költségeiket nem háríthatják át az ügyfelekre, a tranzakciós illeték költségeit sem.

A pénzforgalmi szolgáltató akkor írhatja elõ kötelezõen, hogy a jövedelem az érintett bankszámlára érkezzen, ha az ingyenességet hitelkeret terhére teljesíti. A fogyasztónak azonban célszerû olyan számlát megjelölnie, amelyre jövedelme érkezik, és melyrõl jellemzõen készpénzt vesz fel - írja tájékoztatójában a jegybank.

Ha valaki akadályoztatva van, eseti meghatalmazott útján is megteheti a nyilatkozatot. Hogy melyik bank milyen meghatalmazást (közokirat vagy teljes bizonyító erejû magánokirat) fogad el, intézményenként változó lehet, s alkalmazhatnak formanyomtatványt is erre a célra.

A készpénzfelvételi kedvezmény akkor vehetõ február 1-jétõl igénybe, ha az ügyfél január 20-ig írásbeli nyilatkozatot tesz. Ezt követõen az adott hónap 20-ig megtett nyilatkozat alapján a következõ hónaptól vehetõ igénybe a kedvezmény.

Ha valaki másik számlát szeretne megjelölni (például bank/számla/váltás kapcsán), a díj/költségmentes kedvezmény igénybevételéhez szükséges nyilatkozatot vissza lehet vonni, és ennek igazolásával egy másik számlára új nyilatkozatot lehet tenni. Egyidejûleg azonban csak egy nyilatkozat lehet érvényben.

A kedvezmény bármely Magyarországon elhelyezett automata használatával igénybe vehetõ. A bankkártyával nem rendelkezõ ügyfelek számlavezetõ bankjuk fiókjaiban vehetnek fel készpénzt. A postai készpénzfelvétel POS terminálon keresztül történik, a kedvezmény arra nem vonatkozik. Egy számlához csak egy nyilatkozat tehetõ. Amennyiben egy számlának több tulajdonosa van (például házastársak számlája), akkor is csak egyikük nyilatkozhat, és veheti igénybe a kedvezményt.

A tájékoztató felhívja a figyelmet arra is, hogy a jogszabályban biztosított ingyenességen túli további kedvezmények kialakítása az intézmények hatásköre. A jelenlegi gyakorlat alapján a banki, és a jogszabály adta kedvezmények nem adódnak össze.

A törvény kifejezetten megtiltja a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével összefüggésben a fogyasztóval kötött szerzõdésben megállapított díj, költség vagy ezek számítási módjának fogyasztó számára kedvezõtlen módosítását.

A bankok az ügyfelekkel kötött szerzõdések (például a lakossági folyószámla szerzõdés) egyoldalú módosítását - ideértve a költségek, díjak módosítását is - a módosítás hatályba lépését megelõzõen legalább két hónappal kezdeményezhetik.

A bankok a módosítás kezdeményezése esetén az ügyfeleket kötelesek arról tájékoztatni, hogy a módosítást az ügyfél részérõl akkor lehet elfogadottnak tekinteni, ha annak hatálybalépése elõtt a bankot nem tájékoztatta arról, hogy a módosítást nem fogadja el. A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy a módosítás hatálybalépése elõtti napig az ügyfél jogosult a keretszerzõdés azonnali költségmentes felmondására - ismerteti a tájékoztató.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!