2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Rezsicsökkentés: mérséklõdtek a közüzemi tartozásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-09 11:45:44
Fenntarthatóvá kell tenni a rezsicsökkentést - jelentette ki a Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportjának vezetõje. Németh Szilárd azt mondta: az eddigi intézkedéseknek köszönhetõen a családok nemcsak jelentõs összegeket takarítottak meg, hanem a közüzemi tartozásaik is csökkentek. A rezsicsökkentés várhatóan az áram, a gáz és a távhõ árának további mérséklésével folytatódik.

Bár az egyik panelházban már szabályozni lehet a távfûtést, ennek ellenére a téli hónapokban megugrik a számla. A januári azonban több ezer forinttal kevesebb lesz, mint egy éve, köszönhetõen a tavaly végrehajtott rezsicsökkentéseknek. A Fidesz szakpolitikusa azt mondta: muszáj volt csökkenteni a családok költségeit.

„Megnéztük egyenként a rezsitételeket: akkor azt láttuk, hogy vagy elsõ, vagy második helyen vagyunk Európában a rezsiárak, a családok által fizetett rezsiárak tekintetében” – mondta Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelõs politikus.

Emellett sok családnál a havi jövedelem akár 30-40 százalékát is áramra és fûtésre kellett kifizetni. Németh Szilárd szerint azzal, hogy tavaly háromszor is csökkent a rezsi, jelentõs megtakarításokat érhettek el az emberek.

Egy távfûtéses lakásban élõ nyugdíjas házaspár akár évi 75 ezer forintot is spórolhat. Egy családi házban élõ négytagú családnál akár 150 ezer forint is lehet az éves megtakarítás. Ugyanez egy többgenerációs családnál elérheti a 250 ezer forintot is.

Az energiahatóság adatai szerint a rezsicsökkentéseknek köszönhetõen a lakossági fogyasztók közüzemi tartozásai is jelentõsen csökkentek.

„A legfrissebb adatainkat vizsgálva: az októberi hónapot a novemberivel összehasonlítva, világosan látható, hogy az energetikai szektorban a lakosság tartozása mintegy másfél milliárd forinttal csökkent. Ha az elõzõ évekkel összevetve vizsgáljuk meg a tavalyi évet, akkor látható, hogy az energetikai szektorban trendszerûen csökken a lakossági tartozások aránya” – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal kabinetfõnök-helyettese.

A rezsicsökkentésért felelõs szakpolitikus szerint például a 2012. májusi 143 milliárd forintnyi adósság tavaly júniusra 20 milliárd forinttal lett kevesebb.

Németh Szilárd arról is beszélt: a jövõben fenntarthatóvá kell tenni a rezsicsökkentést. A híradónak nyilatkozó szakértõ szerint ezt az állam is segíteni tudja, mégpedig úgy, hogy egyre meghatározóbb tulajdonrészt szerez az energetikai vállalatokban.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház vezetõ elemzõje azt mondta: az állam a tulajdonszerzéssel is elõ tudja segíteni ezt a folyamatot. „Míg a magánbefektetõ profitot vár a befektetése után, az állam megteheti, hogy ha minden költséget figyelembe vesz, ezek után nonprofit módon, tehát nullszaldósan mûködteti ezeket a társaságokat. Így a nyereséget szétosztja a fogyasztók között” – magyarázta a szakember.

Idén folytatódik a rezsicsökkentés, az ezt kidolgozó munkacsoport szerdán tartja következõ ülését. Ismét az áram, a gáz és a távhõ ára mérséklõdhet.

A rezsicsökkentés miatt idén is jóval 3 százalék alatt maradhat az infláció, emiatt tovább nõhet a bérek és a nyugdíjak vásárlóértéke. Vagyis az emberek többet tudnak költeni, fogyasztani és így tartóssá válhat a gazdasági növekedés is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!