2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
A Postán is lesz ingyenpénz? Mindent a 150 ezres készpénzfelvételrõl!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-11 09:05:11
Címkék: Bihari hírek
Kérvényezted már az ingyenes készpénzfelvételt? Vagy még csak most tervezed? Mindent összeszedtünk, amit tudnod kell az ingyenes készpénzfelvételrõl.

Mennyit vehetek fel ingyen?

Maximum havi két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forintot. A 3. készpénzfelvétel vagy az elsõ két alkalommal a 151 ezredik forint már akár több száz vagy ezer forintba is kerülhet neked. A 6 ezrelékes tranzakciós illetéket szinte biztosan meg kell ilyenkor fizetned, de a legtöbb bank ennél jóval nagyobb költséget számol fel.

43745_06-keszpenz_feh_1.png

Meddig igényelhetem?

Bármikor, de minden hónap 20-áig leadott kérelem esetén a következõ hónap elsejétõl vehetünk fel ingyen készpénzt. Bankszámla váltás esetén is 20-áig kell az igénylést leadni az új számlára vonatkozólag is. Amíg nincs közös nyilvántartó rendszer, addig a mi felelõsségünk, hogy a régi számlán megszüntessük a kedvezményt.

Igényelhetem a céges számlámra is?

Nem, csak 16. életévüket betöltött magánszemélyek kérhetik az ingyenes készpénzfelvételt.

Havi 4 darab készpénzfelvétel jár a házastársak számlájához?

Nem, minden számlához csak két ingyenes készpénzfelvétel jár törvényileg. A 150 ezer forintos limit sem változik. Ha több készpénzre van szükségünk, akkor érdemes külön számlát nyitni, bár ennek magasabbak lehetnek a költségei is.

Megéri még utalni?

Ha 150 ezer forintnál lényegesen nagyobb összeg felvétele helyett igen. Elõfordulhat, hogy egy nagyobb összeget kell felvenni számlánkról, például elõleg kifizetésére, de ilyen esetben az utalás sokkal olcsóbb lehet. Ha fél millió forintot szeretnénk felvenni, akkor a bank akár az elsõ két készpénzfelvétel során is felszámolhatja a vaskos ATM használati díjat és a 150 ezer forint feletti összegre fizetendõ tranzakciós díjat.

A postán is ingyen vehetek fel készpénzt?

Nem. A postai készpénzfelvétel POS terminálon keresztül történik, emiatt a kedvezmény arra nem vonatkozik.

Csak a saját bankom ATM-ét használhatom?

Bármely Magyarországon elhelyezett automatából ingyen vehetünk fel pénzt az elsõ két alkalommal. A bankkártyával nem rendelkezõ ügyfelek esetében a bankkártya nélküli készpénzfelvétel számlavezetõ bankjuk bankfiókjaiban lehetséges.

Hitelkártyáról is ingyen vehetek fel készpénzt?

A kedvezmény fizetési számlára vonatkozik. Hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történõ készpénzfelvételre nem vonatkozik.

Drágább lesz az ingyenes készpénzfelvétel miatt a bankolás?

Valamilyen módon megfogjuk fizetni az árát, ha a bankok közvetlenül nem tudják áthárítani a költségeket, akkor a boltokban lévõ POS terminál költségein keresztül akár a kenyér árában is megjelenhet ez a költség. De még ezen felül is rengeteg módja van annak, hogy végül mégis a mi hátunkon csattanjon az ostor, a bankok közötti verseny csökkenése vagy megszûnése is óriási plusz költséget jelenthet számunkra.

43745_keszpenz-felvetel.jpg

Az MNB tájékoztatója

A Magyar Nemzeti Bank oldalán megjelent egy tájékoztató a Pft-t módosító 2013. évi CLXXXIX. Törvényrõl, amely havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig díjmentes készpénzfelvételt tesz lehetõvé. A továbbiakban a tájékoztatóban szereplõ legfontosabb kérdéseket és azokra adott válaszokat tesszük közzé.

1. Milyen pénzügyi szolgáltatóknál, mikortól, havi hány alkalommal és milyen összegben van lehetõsége a fogyasztóknak az ingyenes készpénzfelvételre?

2014. február 1-tõl havonta két alkalommal, összesen 150 000 Ft összegig díj/költségmentesen vehetõ fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt bankszámláról. Arról, hogy mely bankszámláról kívánja igénybe venni a fogyasztó a kedvezményt, a számlavezetõ bankjánál kell nyilatkoznia. Az új rendelkezést a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézményeknek kell alkalmazniuk, pl.: hitelintézeteknek, takarékszövetkezeteknek.

2. Kik jogosultak e lehetõségre, milyen feltételeknek kell megfelelniük?

A vonatkozó törvény értelmében a díj/költségmentes készpénzfelvételi kedvezményre az a fogyasztónak minõsülõ személy jogosult, aki betöltötte a 16. életévét, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és írásbeli nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy melyik számla tekintetében szeretné igénybe venni a kedvezményt. Gazdasági társaságok nem élhetnek a kedvezménnyel.

3. Mit jelent az ingyenesség? A tranzakciós illeték költségét sem kell megfizetni?

A pénzügyi intézménynek a jogszabályban meghatározott mértékû – havonta két alkalommal, összesen 150 000 Ft összegig történõ – készpénzfelvételt ingyenesen kell biztosítania a fogyasztó részére. Vagyis az érintett tranzakciók esetében a tranzakciós illeték költségei sem terhelhetõk át a fogyasztókra, ugyanakkor a hitelintézetek ezen tételek után is kötelesek az illetéket megfizetni.

4. Hol érhetõ el a formanyomtatvány? Csak papír alapon lehet ezt kitölteni és, vagy van-e mód internetes, esetleg telefonbanki kitöltésre és beadásra is? Ha valakinek csak egy bankszámlája van, akkor is muszáj nyilatkoznia?

A vonatkozó törvény értelmében a díj/költségmentes kedvezmény igénybevételéhez szükséges nyilatkozat a számlavezetõ bank fiókjában vagy internetbankjában tehetõ. Az intézmények nem kötelesek mindkét lehetõséget biztosítani, elõfordulhat, hogy – akár átmenetileg is – csak bankfiókban lehetséges a nyilatkozat megtétele. Telefonbanki lehetõség biztosításra nem kötelezi a pénzügyi intézményeket a jogszabály.

A nyilatkozatot akkor is meg kell tenni, ha a fogyasztó csak egy számla tulajdonosa.

5. Lehetõség van-e arra, hogy egy (például mozgásában akadályozott) fogyasztó helyett eseti meghatalmazás alapján megbízottja töltse ki és adja be a formanyomtatványt?

Akadályoztatás esetén a nyilatkozat eseti meghatalmazott útján is megtehetõ. Intézményenként változó lehet, hogy milyen meghatalmazást fogadnak el (közokirat, vagy teljes bizonyító erejû magánokirat). Az intézmények alkalmazhatnak formanyomtatványt is erre vonatkozóan.

Fontos, hogy a meghatalmazás megfeleljen a formai követelményeknek, és pontosan meg legyen jelölve a bankszámlaszám, amelyrõl a fogyasztó igénybe kívánja venni a kedvezményt.

6. Ha valaki kitöltötte a formanyomtatványt, mikortól vehet fel ténylegesen ez alapján készpénzt?

A vonatkozó törvény értelmében díj/költségmentes készpénzfelvételi kedvezmény – amennyiben 2014. január 20-ig számlavezetõ bankjánál írásbeli nyilatkozatot tesz – 2014. február 1-tõl vehetõ igénybe.

E dátumot követõen amennyiben a nyilatkozatot adott hónap 20-áig megteszi, a kedvezmény a következõ hónaptól igénybe vehetõ.

7. Csak a bank készpénzkiadó automatájából (ATM) lehet ingyenesen készpénzt felvenni vagy a bankfiókból is? Mivel a postai készpénzfelvétel is készpénzfelvételnek számít, a lehetõség a postai mûveletekre is vonatkozik?

A jogszabály a fizetési számláról forintban teljesített készpénzkifizetésre vagy a Magyarországon elhelyezett automata bankjegykiadó gépbõl (ATM) történõ készpénzfelvételre vonatkozóan állapít meg kedvezményt. A postai készpénzfelvétel POS terminálon keresztül történik, tehát a kedvezmény arra nem vonatkozik.

8. Csak a fogyasztó saját bankjának ATM-jébõl lehet ingyenesen készpénzt felvenni vagy más bankéból is?

A vonatkozó törvény értelmében a kedvezmény bármely Magyarországon elhelyezett automatából igénybe vehetõ. A bankkártyával nem rendelkezõ ügyfelek esetében a bankkártya nélküli készpénzfelvétel számlavezetõ bankjuk bankfiókjaiban lehetséges.

9. Ha egy bank adott folyószámlájánál ma is lehetõség van egy, két vagy esetleg több ingyenes készpénzfelvételre, a jogszabály által biztosított havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetõség ezeken felül értendõ?

A számlacsomagok – így a jogszabályban biztosított ingyenességen túli további kedvezmények – kialakítása is az intézmények hatásköre. Az intézmények által alkalmazott jelenlegi gyakorlatot áttekintve az látható, hogy a banki, és a jogszabály adta kedvezmények nem adódnak össze. Ugyanakkor kiemelendõ, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók a jogszabályban elõírt ingyenesség biztosításán túl nem kötelezettek további kedvezmények nyújtására.

10. Hitelkártyával rendelkezõk számára is biztosított a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetõség? A hitelkártyás készpénzfelvételnél tehát ez alapján nem kezdi a bank felszámítani a készpénzfelvétel utáni kamatot?

A kedvezmény fizetési számlára vonatkozik. Hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történõ készpénzfelvételre nem vonatkozik.

11. Megemelheti a bank a fogyasztóval kötött szerzõdésben vagy az egyéb szerzõdési feltételekben meghatározott díjakat, költségeket vagy változtathat-e a fogyasztóra nézve kedvezõtlenül azok számítási módján az ingyenes készpénzfelvételre jogosító jogszabályok bevezetése miatt?

A Pft. 36/A.§ (13) bekezdése kifejezetten megtiltja a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével összefüggésben a fogyasztóval kötött szerzõdésben - annak részét képezõ egyéb szerzõdési feltételben - megállapított díj, költség vagy ezek számítási módjának fogyasztó számára kedvezõtlen módosítását.

A Pft. 15.§-a alapján a bankok az ügyfelekkel kötött szerzõdések (pl: lakossági folyószámla szerzõdés) egyoldalú módosítását - ideértve a költségek, díjak módosítását is - a módosítás hatályba lépését megelõzõen legalább két hónappal kezdeményezhetik. Ezzel kapcsolatosan a törvény a bankoknak az ügyfelek irányába egyértelmû tájékoztatási kötelezettséget ír elõ. A bankok a módosítás kezdeményezése esetén az ügyfeleket kötelesek arról tájékoztatni, hogy a módosítást az ügyfél részérõl akkor lehet elfogadottnak tekinteni, ha annak hatálybalépése elõtt a bankot nem tájékoztatta arról, hogy a módosítást nem fogadja el. A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy a módosítás hatálybalépése elõtti napig az ügyfél jogosult a keretszerzõdés azonnali és díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségmentes felmondására.

Az MNB teljes tájékoztatója az alábbi linken érhetõ el: https://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/gyik_ingyenes_kp_felvetel.html

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!