2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Árcsökkenést remélnek a bankközi jutalék maximalizálásátólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-14 08:34:59
A bankkártyás fizetés elterjedését segítheti, és akár az árak csökkenéséhez is vezethet az úgynevezett bankközi jutalék maximalizálása. Ez az a díj, amelyet a kereskedõktõl szednek be a pénzintézetek a bankkártyák használata után. Január óta ez betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2, hitelkártyásnál pedig 0,3 százalék lehet. Vannak azonban olyan bankok, amelyek az így kiesõ bevételüket más költségeik emelésével kompenzálják.

Tízezer bankkártyás terminált üzemeltet boltjaiban a legnagyobb magyar tulajdonú élelmiszerlánc, a CBA. Ezek használata után fizetniük kell a bankoknak, a költségek egyik eleme az úgynevezett interchange-díj, azaz a bankközi jutalék. Ennek maximuma eddig nem volt szabályozva, januártól azonban egy Európai Uniós irányelvnek megfelelõen betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2, hitelkártyásnál pedig 0,3 százalék lehet - tízezer forintos összeg esetében ez 20 illetve 30 forintot jelent. A cég már tárgyalásokat kezdett a pénzintézetekkel, hogy a változás miatt csökkentsék a díjaikat.

„A célunk az, hogy ebben is elõre léphessünk, és a díjak mérséklõdhessenek, amely egyértelmûen áttételesen azt eredményezheti, hogy költségeink csökkenésével a fogyasztói árainkat is tudjuk majd mérsékelni” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Becslések szerint a díjcsökkentés évi 6 milliárd forintos bevételkiesést okozhat a bankoknak. Egy bankkártyákkal foglalkozó internetes oldal szerint ezért elképzelhetõ a pénzintézetek más költségeik - például az éves kártyadíj - emelésével kompenzálják majd a veszteségüket - mondta Homa Péter, a Bankkártya.hu felelõs szerkesztõje. „Eddig úgy látjuk, hogy két bank lépett ezügyben, kifejezetten ezzel a bankközi jutalékváltozással indokolták a díjemeléseket. És egy markáns, körülbelül 1500-1800 forintos éves díjú kártyáról körülbelül 3300-3600 forintos éves díjra, körülbelül 3-4 ezer forintos kártyáról akár 6 ezer forint fölötti éves díjra változtak a díjtételek” – tette hozzá.

Hasonló díjemelés az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése miatt azonban nem lehetséges. A törvény szerint ugyanis a pénzintézetek az ebbõl adódó költségeiket nem háríthatják át az ügyfelekre. A jogtalanul díjakat emelõ bankokat a Magyar Nemzeti Bank akár 2 milliárd forintra is megbüntetheti, és el is tilthatja a pénzügyi tevékenységtõl. Összesen 164 szervezetnél vizsgálják, emeltek-e díjaikon, és ha igen, mivel indokolták azt.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályvezetõje azt mondta: azt vizsgálják, hogy valóban volt-e olyan gazdasági ok vagy gazdasági megalapozó indok, ami alapján ez történt. „Hogyha kiderül, hogy nem volt ilyen, és valójában ténylegesen az ingyenes készpénzfelvétel ennek a magyarázata, akkor nyílik lehetõsége a jegybanknak, hogy szankciót hozzon” – hangsúlyozta Binder István.

Aki februártól igénybe akarja venni a havi két ingyenes készpénzfelvételt, annak alig több mint egy hete maradt, hogy jelezze ezt a bankjánál. A nyilatkozatokat január 20-ig kell eljuttatni a pénzintézetekhez személyesen vagy az internetbankon keresztül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!