2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Töröcskei: Meg kell erõsíteni a magyar tulajdoni arányt a bankokbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-16 17:10:10
Meg kell erõsíteni a magyar tulajdoni részesedések arányát az országban mûködõ bankokban, és ebben elsõdlegesen a magánbefektetõknek kell szerepet kapniuk - vélekedett Töröcskei István, az Államadósság-kezelõ Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjúban.

A nagyobb magyar tulajdoni arány mellett kevésbé függene a külföldi gazdasági fejleményektõl a bankszektor, emellett a magyar vállalatok versenyképességének megtartásához olyan pénzintézetekre van szükség, amelyek a hazai vállalatok sikerére összpontosítanak - mondta az ÁKK vezérigazgatója a Der Standardnak.

A magyar bankszektor egyre érdekesebb - jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy az 1990-es évek privatizációs hulláma és a gazdasági válság után most újra kell szervezni az országot. Sok kisvállalkozás mûködik Magyarországon és nemzetközi konszernek is megtelepedtek, de kevés a közepes méretû vállalkozás - emelte ki. A minivállalkozásoknak közepes vállalatokká kell válniuk ahhoz, hogy a gazdaság jobban megerõsödjön - fejtette ki. Ehhez tõkére és hitelekre van szükség és egyfajta, az ügyfelekre orientált bankrendszerre, ami jelenleg nincs meg Magyarországon - tette hozzá.

Úgy vélekedett, szívesen látott a külföldi részesedés a Magyarországon mûködõ bankokban, de a konszernek központjainak Magyarországon kellene lenniük. Kiemelte, hogy növelni szükséges a magyar részesedést a pénzintézetekben. Az elsõdleges cél a magánbefektetõk megnyerése. Az állam segíteni tud ennek a folyamatnak a beindításában - fogalmazta meg.

A gazdasági válság tapasztalatai azt mutatják, hogy válság esetén a külföldi tulajdonosok elsõsorban az anyabankok megmentésére összpontosítottak és csak nagy késéssel foglalkoztak a magyarországi problémákkal, ez pedig a gazdaságra is hátrányos hatással volt - mondta.

A Széchenyi Bank és a Raiffeisen Bank között a Raiffeisen magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról folytatott tárgyalások elsietetten kerültek a nyilvánosság elé, és részben ezért alakultak úgy a dolgok, ahogy alakultak - jegyezte meg Töröcskei István. Nyitva hagyta azt a kérdést, hogy lehet-e még valami az üzletbõl. Azt csak a jó Isten tudja - mondta.

Január elején látott napvilágot a Magyar Hírlap értesülése arról, hogy a magyar tulajdonban lévõ Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen magyar leányvállalatára. A Raiffeisen szóvivõje, Ingrid Krenn-Ditz - az ajánlattevõ megnevezése nélkül - megerõsítette a cég korábbi, novemberi közlését, miszerint kaptak ajánlatot a magyar érdekeltségre. Az osztrák pénzintézet végül a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi leánybankjától.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthetõ T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelõ Zrt. 51 százalékkal rendelkezik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!