2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Rövidülnek a kórházi várólistákForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-23 19:28:23
Idén 18 milliárd 200 millió forint többlettámogatáshoz jut az egészségügy – jelentette be Balog Zoltán. Az emberi erõforrások minisztere hozzátette: a forrásból 790 millió forintot csak a várólisták csökkentésére fordítanak. Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár hozzátette: tavaly kevesebb orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást, mint 2009-ben.

Tóth Ágnes tavaly nyerte el a rezidenseknek meghirdetett Markusovszky Lajos-ösztöndíjat. A leendõ bõrgyógyász kedden a Híradónak azt mondta, jól jött neki a támogatás.

„Minden fiatal orvosnak, aki Magyarországon képzeli el a jövõt és a családalapítást, nagyon jó lehetõség az ösztöndíj, hiszen egy relatív magas összegrõl van szó (100 ezer forint havonta), ami a fizetés mellet egy jó kiegészítés” – magyarázta dr. Tóth Ágnes bõrgyógyász rezidens.

Az ösztöndíjért cserébe a rezidenseknek vállalniuk kell, hogy Magyarországon, közfinanszírozott ellátásban dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.

Az egészségügyért felelõs államtitkár közölte: az elmúlt három évben 1600 orvost sikerült itthon tartani a rezidens ösztöndíjjal, idén pedig 601 szakorvos-jelölt részesülhet a havi támogatásban. Szócska Miklós kiemelte: az orvos-kivándorlás lassulását az egészségügyi bérrendezés is segítette. Tavaly kevesebb orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást, mint 2009-ben – fûzte hozzá.

„Valószínûleg az ösztöndíjemelés, a továbbképzés rendszerének a korszerûsítése és a béremelés az, ami együttesen kifejtette a hatását” – állapította meg Szócska Miklós.

Rövidülnek a várólisták

„Szeptember elején beszéltük meg, hogy márciusban lesz a mûtét, amit maximálisan be is tartottak” – nyilatkozta a Híradónak egy vidéki férfi, aki hét hónapot várt a térdprotézis mûtétjére. Azért Budapesten mûtötték, mert lakóhelyén még ennél is hosszabb volt a várólista. A kormány most ezen is változtatna.

Az emberi erõforrások minisztere bejelentette: elsõ lépésben, még az idén lerövidítik a várólistákat, amire mintegy 800 millió forint jut.

„1300 mûtétet tudunk elvégezni, 275 csípõ- és 1009 térdprotézis mûtétet. Az övék most az elsõbbség ebben az ügyben, itt voltak a legsúlyosabbak a gondok” – hangsúlyozta Balog Zoltán.

A miniszter leszögezte: annak érdekében, hogy kevesebbet kelljen várni a betegeknek, mindenképpen több pénz kell a mûtétekre. Balog Zoltán szerint ugyanakkor azt is ellenõrizni kell, hogy indokoltan szerepelnek-e mindenki a várólistákon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!