2024. június 11. Kedd, Barnabás.
 
BRFK: az autósok 20-30 százaléka még mindig nyári gumikkal közlekedikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-24 16:36:14
Címkék: Bihari hírek, brfk
A fõvárosi autósok 20-30 százaléka még mindig nem cserélte le a nyári gumiabroncsát, pedig a téli útviszonyok mellett a téli gumik használata sokszor elengedhetetlen – összegezte a fõvárosban tartott közúti ellenõrzés eddigi tapasztalatait Szécsi Tibor, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) közlekedésrendészeti fõosztálya baleset-megelõzési és közlekedési osztályának vezetõje pénteken.

A BRFK és a Fõvárosi Balesetmegelõzési Bizottság által a XIV. kerületi Mogyoródi úton tartott téli közlekedésbiztonsági akció célja, hogy felhívják a jármûvezetõk figyelmét a megváltozott útviszonyokra és a látási körülményekre, az óvatosabb, körültekintõbb közlekedésre. Szécsi Tibor emlékeztetett arra, hogy bár a nyári gumikkal közlekedõket nem büntetik meg, mégis célszerû jó minõségû téli gumikat használni, hiszen ezek biztonságosabbá teszik a közlekedést.

A pénteki ellenõrzés során gumiprofilmélység-mérõvel ellenõrzik a gumiabroncsokat és tanácsokkal látják el a sofõröket. Az ellenõrzött jármûvek vezetõinek téli közlekedésbiztonsági kiadványt és baleset-megelõzési csomagot adnak. Az akció során a jármûvezetõk olyan gumiabroncs-mélységmérõt kapnak a rendõröktõl, amely egybe van építve a jégkaparóval.

Szécsi Tibor elmondta, hogy bár a gumiprofilok mélységét a jármûvek mûszaki vizsgáján ellenõrzik, ezt a rendõrség is megteheti. Ha a gépkocsi gumiabroncsának minõsége nem felel meg az elõírásoknak, akkor a jármûvet mindaddig nem engedik továbbhaladni, amíg annak abroncsait le nem cserélik.

A BRFK osztályvezetõje azt javasolja, hogy ha valaki hosszabb útra indul, akkor tankolja fel autóját, legyen nála egy doboz keksz, termoszban meleg tea, illetve egy hólapátot is vigyen magával. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan nem töltik fel ablakmosó-folyadékkal jármûvüket, ezért erre is oda kell figyelni. Télen fagyálló ablakmosó használta szükséges – tette hozzá. A BRFK a kerületi rendõrkapitányságokat is utasította, hogy tartsanak hasonló ellenõrzéseket a fõvárosban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!