2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Mindenkit meglepett a tesztelés: mást mutattak a lázmérõkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-25 19:40:13
A Ma reggel stábjának kedvéért négy mérõt teszteltek az egyik patikában, a mérések során azt tapasztalták, hogy a higanyos hõmérõhöz képest az elektromos hõmérõk 0,5 fokkal eltérõ eredményt mértek.

Lázmérõket teszteltek a Ma reggel kérésére egy patikában. A higanyos lázmérõket már évekkel ezelõtt betiltották, így ilyen nem kapható a gyógyszertárakban, elektromos mérõkbõl többféle is megtalálható a patikákban. A közmédia stábjának kedvéért négy mérõt teszteltek az egyik patikában, a mérések során azt tapasztalták, hogy a higanyos hõmérõhöz képest az elektromos hõmérõk 0,5 fokkal eltérõt mértek, ami jelentõs különbség. Ezen még a patikusok is meglepõdtek.

Mónus Ferenc, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal igazgatója a Ma reggelben elmondta, hogy ez lehet mérõeszköz-probléma is, de persze a mérési módszer problémája is.

Mónus Ferenc szerint akkor lehetne precízen arról nyilatkozni, hogy a mérõk megfelelõen mérnek-e, ha mindegyik mérõt meleg vízbe teszik a patikusok. Ha eközben eltérõ eredményt mutatnak, akkor valóban nagy baj van, s akkor az illetékes hatóságok fel tudnak lépni a gyártó ellen.

Mivel a termékrõl a patikusok állították, hogy gond van vele, ez már piacfelügyeleti probléma, a fogyasztóvédelmi felügyelõséghez kell fordulni, de én is fogok lépni – közölte a Ma reggelben. Hozzátette: a mérõket ellenõrizni kell laboratóriumi körülmények között, hogy tényleg különbözõképpen mérnek-e és valóban kellõ ideig a test megfelelõ helyén volt-e a mérõ.

Az engedélyezési hivatal igazgatója azt a tanácsot adta, hogy ha az elektromos mérõk többféle eredményt mutatnak, akkor higanyos mérõhöz kell folyamodni, ha pedig nincs higanyos mérõ, akkor minimum 5 percig a hónaljban kell tartani az elektromos mérõt, s többször megnézni, hogy nem csúszott-e el mérés közben.

Mónus Ferenc az M1 reggeli mûsorában felhívta rá a figyelmet, hogy a tudatos fogyasztói magatartáshoz hozzá kell szoknunk, és ha bármilyen gyanús termékkel találkozunk, azt jelenteni kell a fogyasztóvédelemnek. Továbbá érdemes olyan helyen vásárolni, amely árusítóhely késõbb is megkereshetõ lesz, „lázmérõt, vérnyomásmérõt ne piacon vegyünk” - mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!