2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Nyugdíjemelés: ki kap többet, mennyivel kap többet?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-27 17:59:01
Már megkapták a nyugdíjasok a januári, emelt összegû nyugdíjakat. De mennyivel is emelkedett pontosan a járadék, kinek mennyit vitt a postás, vagy milyen összeget utaltak a számlájára?

Január 1-jétõl az öregségi nyugdíj, rehabilitációs járadék, özvegyi és szülõi nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugdíj összege 2,4 százalékkal emelkedett.

Az emelésre a mezõgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezõgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegû öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékában, a korhatár elõtti ellátásban, a szolgálati járandóságban, az átmeneti bányászjáradékban, a balettmûvészeti életjáradékban, a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban, a bányászok egészségkárosodási járadékában, a Magyar Alkotómûvészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, a polgármesterek közszolgálati járadékában, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítõ rokkantsági támogatásban, valamint a honvédek jogállásáról, továbbá a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvények szerinti kiegészítõ hozzátartozói támogatásban részesülõk is jogosultak, ha ellátásuk 2014. január 1-je elõtti idõponttól került megállapításra, illetve folyósításra.

Aki saját jogú ellátásban és özvegyi nyugdíjban is részesül, az emelésre mindkét ellátása alapján jogosult. Azok esetében, akik részére a saját jogú és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjat ún. együttfolyósítási összeghatárban folyósítják, ez az összeghatár 2014. január 1-jétõl 83.470 forintra emelkedett.

Az emelés megilleti a 2013. december 31-ét követõ idõponttól

- megállapított vagy folyósított saját jogú ellátásban részesült személyt is, ha ezt az ellátását az elõzõekben felsorolt, emelésre jogosító ellátása - ideértve a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságot is - helyett, újraszámítás nélkül folyósították tovább, vagy az emelésre jogosító ellátása megszûnését követõ naptól újraszámítás nélkül állapították meg,

- megállapított rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban baleseti járadékban vagy bányászok egészségkárosodási járadékában részesült személyt is, ha az ellátását az emelésre jogosító rehabilitációs járadékának, rokkantsági ellátásának, rehabilitációs ellátásának baleseti járadékának vagy bányászok egészségkárosodási járadékának megszûnését követõ naptól állapították meg.

A 2014. évben megállapításra kerülõ öregségi teljes nyugdíj, és az árvaellátás legkisebb összege 2014. január 1-jétõl nem emelkedik. Ennek megfelelõen 2014. január 1-jétõl

- az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28.500 forint,

- az árvaellátás legkisebb összege havi 24.250 forint.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2014. január hónapban minden ügyfelét levélben, személyre szólóan értesítette az elõzõ évben folyósított ellátások összegérõl, valamint a 2014. január havi emelésrõl ellátás-típusonkénti bontásban, továbbá arról is, hogy a folyósított összegbõl milyen jogcímen és milyen összegben történik levonás.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az ellátások emelésérõl hivatalból gondoskodott - tehát az érintett nyugdíjasnak vagy egyéb ellátásban részesülõ személynek elvileg külön kérelmet nem kellett benyújtania -, a 2014. január hónapban esedékes ellátásokat már a fentieknek megfelelõ összegben folyósította, utalta.

A Posta elõre szólt

A Posta a nyugellátási utalványok kézbesítését a Nyugdíjfolyósító Igazgatósággal (NYUFIG) kötött megállapodásban rögzítettek szerint ütemezetten végzi - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Magyar Postától. 2014-ben január-november közötti idõszakban a hónap második felében, decemberben a hónap elsõ felében teljesítik a kifizetést. A Magyar Posta minden ellátottat személyre szólóan tájékoztatott 2013 novemberében arról, hogy idén pontosan melyik napokon kapja meg nyugellátását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!