2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Érdemes tudni: ez számít bele a kedvezményes nyugdíjbaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 12:26:11
Gyakran zavart okozó fogalmakról is szó volt a nõknek negyven év munka után járó nyugdíjlehetõséget ismertetõ beszélgetésben, amely a Napközben csütörtöki adásában hangzott el.

Óriási az érdeklõdés a nõk körében a  negyven év munkaviszony után biztosított nyugdíjba vonulás iránt. Várhatóan idén is tízezrek választják ezt a lehetõséget.

Molnár Ágnes, az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság (ONYF) nyugdíjjogi kérdésekkel foglalkozó fõosztályának helyettes vezetõje elmondta, a kedvezményes nyugdíjazási lehetõséggel 2011 elejétõl lehet élni. Célja elsõsorban az igen hosszú munkaviszonyban töltött idõ, valamint a nõk családi szerepvállalásának elismerése.  Az, aki rendelkezik a negyvenévnyi jogosultsági idõvel, életkorától függetlenül veheti igénybe a nyugdíjat, tehát nem kell az öregségi nyugdíjkorhatárig dolgoznia.

Lakiné Szkiba Judit, a Társadalombiztosítási Levelek címû szaklap fõszerkesztõje hangsúlyozta, nagyon sok kérdést kapnak az olvasóktól a témában, a leggyakrabban föltett kérdés, hogy mi minõsül jogosultsági, illetve szolgálati idõnek, valamint, hogy a kettõ között mi a különbség.

Molnár Ágnes elmondta, a jogosultsági idõ csak szolgálatinak minõsülõ idõ lehet, ezen belül is a keresõtevékenységre irányuló, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal szerzett szolgálati idõ számít. Ez lehet munkaviszony, közszolgálati vagy egyéni vállalkozói jogviszony, szövetkezeti tagság vagy a néhány évtizede még gyakori gazdasági munkaközösségi (gmk) tagság.

Emellett jogosultsági idõként vehetõ figyelembe a terhességi gyermekágyi segély (tgyás), a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás, illetve a súlyosan fogyatékos gyermek ápolása címén fizetett ápolási díj folyósításának idõtartama.

A jogszabály azt is rögzíti: hiába van meg a negyven év jogosultsági idõ, nem állapítható meg a nyugdíj, ha a negyven éven belül a keresõtevékenységgel szerzett szolgálati idõ nem éri el a harminckét évet.Olyan esetben azonban, ha súlyosan fogyatékos gyermek otthoni ápolása címén járó ápolási díjat vett igénybe egy édesanya, harminc év keresõ tevékenységgel szerzett szolgálati idõ is elegendõ a negyven éven belül.

Ha valaki legalább öt gyermeket nevelt a saját háztartásában, akkor egy évvel csökkenthetõ a harminckét évre vonatkozó feltétel. Ötnél több gyermek esetén gyermekenként további egy-egy, de legfeljebb hét évvel csökkenthetõ ez a limit.

A jogosultsági idõként nem figyelembe vehetõ szolgálati idõk közé tartozik például a munkanélküli-ellátások folyósításának tartama vagy a tanulmányokkal töltött periódusok. Utóbbiak közé sorolandók az 1998 elõtti egyetemi évek és az ipari-szakmunkástanulói tanulmányok tartama is. Ezek szintén szolgálati idõk, de nem minõsülhetnek jogosultsági idõknek. Igaz ez a sorkatonai szolgálat idejére is, de emiatt nem sok hölgy panaszkodott – tette hozzá a Kossuth Rádióban hallgatói kérdésre válaszolva az ONYF fõosztályvezetõ-helyettese.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!