2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Február 13-án lehet a ciklus utolsó parlamenti üléseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 13:49:09
Várhatóan négy napot ülésezik a tavaszi ülésszakban az Országgyûlés, a Ház e ciklusbeli munkája február 13-án zárulhat le.

A parlamenti honlapon közzétett napirendi javaslat alapján még három ülést terveznek: egy kétnaposat a jövõ hétfõn és kedden, majd két egynaposat a jövõ csütörtökön és egy hétre rá, február 13-án. A tavaszi ülésszak hétfõn Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdõdik.

Ezután a képviselõk kétharmados többséggel megválasztják a kommunista diktatúra hatalmi mûködésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját. A testület létrehozásáról decemberben döntött a Ház, a jelölés határideje péntek délután.

A testület öttagú lesz, a fennmaradó kettõt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezi meg. A bizottságban olyan személy foglalhat helyet, aki jogi vagy társadalomtudományi végzettséggel rendelkezik, és nem töltötte be a 18. életévét a titkosszolgálatok 1990. februári átszervezéséig, azaz most nem idõsebb 42 évesnél.

A tervek szerint kedden döntenek két, Áder János köztársasági elnök által visszaküldött törvény újbóli elfogadásáról. Az egyik a zsebszerzõdések elleni hatékonyabb fellépést célozza, ezzel kapcsolatban az államfõ több kifogást is megfogalmazott november elején, de az õszi ülésszakban már nem módosították. A másik a Magyar Mûvészeti Akadémiáról szóló jogszabály, amelynek ügyében a köztársasági elnök azt ellenezte, hogy a Nemzet Mûvésze díjat jogerõsen elítélt alkotók is megkaphatnák.

A kétnapos ülésen várhatóan megvitatják a kollektív befektetési formákról és a bizalmi vagyonkezelõkrõl szóló kormányzati elõterjesztéseket és több nemzetközi szerzõdést. Csütörtökön a tervek szerint a képviselõk megválasztják a Független Rendészeti Panasztestület új tagjait, valamint döntenek az országgyûlési törvényhez és az új házszabályhoz érkezõ módosító indítványokról. A ciklus utolsó parlamenti ülése a tervezett napirend alapján február 13-án lesz, akkor várható zárószavazás a még folyamatban lévõ törvényjavaslatokról, köztük a tavaszi választás után hatályba lépõ új házszabályról.

Az Országgyûlés honlapján megtalálható napirendi javaslatban még nem szerepel az Oroszországgal a paksi atomerõmû bõvítésérõl megkötött államközi szerzõdés jóváhagyása. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje korábban úgy nyilatkozott: a Ház még a tavaszi ülésszakon megtárgyalja és dönt is róla.

Egyelõre még nincs a napirendi pontok között a rezsicsökkentés folytatása sem, de Rogán Antal közölte: kezdeményezni fogják, hogy a Ház gyorsított eljárással, egy hét alatt döntsön az újabb rezsicsökkentésrõl, amelynek eredményeként a gázszolgáltatás díja április 1-jétõl 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertõl 5,7 százalékkal, a távhõé pedig októbertõl 3,3 százalékkal csökkenhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!