2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Hatmillió vakcinánk lesz az influenza ellenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-05 16:39:13
Négymilliót a legveszélyeztetettebb rétegek kapnak majd, a többit pedig a patikákban lehet megvásárolni.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy 4+2 millió vakcinát rendel a H1N1 vírus elleni védekezés részeként az Omninvesttõl összesen körülbelül 6 milliárd forint értékben - jelentette be az egészségügyi miniszter szerdán.

Székely Tamás kifejtette: négymillió vakcinát a legveszélyeztetettebb rétegek kapnak - a hat hónap és három év közötti gyermekek, a terhes kismamák, a 65 éven felüliek, illetve a 60 év aluliak, akik egyéb a H1N1 fertõzést elõsegítõ betegségben szenvednek.

Ezen belül 500 ezer oltóanyagot kapnak az ország mûködésében kiemelten fontos dolgozók, így például a betegekkel érintkezõ egészégügyi alkalmzottak, a rendfenntartó erõk munkatársai, a stratégiai fontosságú vállalatok vezetõi, illetve a közszolgáltatók munkatársai.

A fennmaradó kétmillió vakcinát patikai forgalomba hozzák majd.

A szakminiszter hangsúlyozta: az oltóanyagot a kormány az Ominvesttõl rendeli a mindenkori influenza-ellenes oltóanyag áráért, ami körülbelül 1100 forint darabonként. A vállalat október elsõ heteiben kezdi meg a szállítást és november végére áll rendelkezésre a teljes mennyiség.

Arra a kérdésre, hogy miért nem írtak ki közbeszerzést a vakcinák beszerzésére Székely Tamás azt válaszolta: a piacon szereplõ többi cég hasonló terméke négyszer annyiba kerülne, egy helyett két oltásból állna és csak februárra szállítanának.

A szakminiszter elismerte ugyanakkor, hogy a hazai oltóanyag klinikai kísérletei még hátra vannak, de szerinte ez nem probléma. Székely Tamás arra a kérdésre, hogy mi történik ha a járvány "nem vár" októberig azt felelte: nagy valószínûséggel várni fog.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!